Petr Voldán: Reklama nebo bezpečnost

Tento týden proběhla mohutně medializovaná akce Speed maraton, při které dopravní policie na stovkách míst v republice kontrolovala dodržovaní povolené maximální rychlosti. Mají podobné jednorázové akce smysl, když všichni předem vědí kdy a kde se rychlost měří? Téma dnešní glosy Petra Voldána.

Policie bude ve středu 3. dubna v celém Česku měřit rychlost. Podívejte se na seznam míst v kraji

Speed Marathon 2019 v Královéhradeckém kraji

Královéhradečtí policisté se 3. dubna 2019 připojí k celorepublikové dopravně-bezpečnostní akci zaměřené na dodržování rychlostních limitů. Akce je pořádána organizací TISPOL a jejím hlavním cílem je preventivně působit na řidiče motorovových vozidel, snížit dopravní nehodovost a naopak zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích.

Chcete jezdit načerno? Tak kdykoli, ale kromě středy, to zrovna kontrolujeme jízdenky. Taková cedule v autobusech, trolejbusech a tramvajích MHD by asi rozesmála hodně lidí.

Nějak podobně jsem ve středu od rána vnímal v médiích podrobné seznamy silničních úseků, na kterých stovky policistů s radary lovili případné neukázněné řidiče. Jenže světe div se - kroutili prý hlavou policisté, jak napsaly nejedny noviny, hříšníků příliš nebylo. Údajně asi proto, cituji - “že se o této bezpečnostní akci hodně mluví a tak jezdí většina motoristů jak má”. Kdo by to byl řekl, že?

To je snad do série vtipů o policistech

Proto ta otázka v titulku - šlo tu o reklamu nebo vážně o bezpečnost na silnicích? Reklama to musela být dost nákladná. A ani se nedivím komentářům mezi veřejností typu - k čemu takové akce, proč nejsou dopraváci obecně vidět víc a nekontrolují častěji nejen rychlost, ale i další prohřešky?

Měření rychlosti (ilustrační foto)

Jen to, co se odehrává denně na trase Hradec Králové - Náchod nejen pokud jde o naprostou ignoraci rychlostních limitů, ale i předjíždění v zatáčkách, plných i dvojitých čar a podobně, připomíná hororové scény. To je nekonečný Speed maraton.

A dopraváci - sporadicky a hlavně na ustálených místech. Jejich mapu by klidně mohl někdo vydat tiskem a rozdávat řidičům, když všichni polští “rychlíci”, včetně kamioňáků, už ji asi dávno mají v paměti.

Ve Dvoře Králové nad Labem a okolí bude rychlost na silnicích hlídat víc radarů. Kde budou?

Nové radary v místních částech Přerova

Město Dvůr Králové nad Labem plánuje v příštím roce rozšíření počtu stacionárních radarů. Přibudou nejen přímo v ulicích města, ale i ve dvou okolních obcích. Kvůli větší bezpečnosti na silnicích si je vyžádali starostové dotčených obcí i samotní obyvatelé. 

Tvrdit, že proběhla akce “s cílem snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost” - opět cituji oficiální vyjádření - je poměrně úsměvné. Na druhou stranu nejsem ani zastáncem výlevů, tvrdících cosi o pokračující šikaně řidičů a omezovaní osobních práv, protože prý každý nejlépe ví, jak rychle jezdit. Podobných siláků i nemálo jejich obětí vidíme, bohužel, kolem sebe zbytečně dost.

Ovšem upozornit silniční piráty, aby si dnes dali pozor a zítra závodili, jak se jim zlíbí, protože většina policistů už bude zase v kancelářích nebo na oblíbených stanovištích, to situaci na silnicích moc nevylepší.

Takže já mám odpověď na otázku ohledně Speed maratonu - byť celoevropského - reklama nebo bezpečnost, jasnou. A vy si můžete třeba odpovědět sami také - pro teď už ale klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.