Ve Dvoře Králové nad Labem a okolí bude rychlost na silnicích hlídat víc radarů. Kde budou?

7. prosinec 2018

Město Dvůr Králové nad Labem plánuje v příštím roce rozšíření počtu stacionárních radarů. Přibudou nejen přímo v ulicích města, ale i ve dvou okolních obcích. Kvůli větší bezpečnosti na silnicích si je vyžádali starostové dotčených obcí i samotní obyvatelé. 

„Dnes máme osm měřených úseků na šesti místech. A rozšíření se chystá na dvanáct úseků na sedmi místech," říká starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím z hnutí ANO.

Radary mají zajistit větší bezpečnost na silnicích 

Změna čeká řidiče například ve Vlčkovicích v Podkrkonoší. Tam zatím radary měří pouze v jednom směru, nově to bude i v tom druhém.
„Dál bude nové obousměrní měření v obci Nemojov a také v obci Zdobín. A ve Dvoře Králové nad Labem v ulici Vorlešská bude jednosměrné měření směrem do města."

Rychlost na měřených úsecích ve Dvoře Králové nad Labem a okolí každoročně překročí desítky tisíc řidičů. Loni jich bylo víc než 34 tisíc, letos zatím zhruba 25 tisíc. Lépe funguje i systém, který automaticky připravuje výzvy k zaplacení. Na rozdíl od minulosti už dokáže přiřadit adresu i k většině aut ze zahraničí.

Získat peníze od zahraničních řidičů je stále problém 

„Od českých nebo zahraničních řidičů to funguje už dnes prakticky identicky. Automatické lustrace provozovatelů vozidel fungují jak pro české automobily, tak pro vozidla registrovaná v zahraničí," vysvětluje vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem Jan Sedláček.

Nové Město nad Metují koupí silniční radary. Měřit budou v ulicích města i v okolních obcích

Měření rychlosti (ilustr. foto)

V Novém Městě nad Metují a okolních obcích by od příštího roku měly řidiče kontrolovat silniční radary. Půjde přitom o namátkové měření, město má vytipovaných dvanáct vhodných míst, koupí ale maximálně dva radary. Starostové tak reagují na požadavky některých obyvatel. 

Jenže zatímco většina českých řidičů na výzvu k zaplacení za překročení rychlosti reaguje, vymoci pokutu od cizince je stále problém.
„Momentálně se pohybujeme pod 20 procenty zaplacených částek od řidičů ze zahraničí."

Přesto radnice každoročně vybere od řidičů v průměru 20 milionů korun.

Kdy začnou rychlost měřit nové radary zatím jisté není. Určitě to bude během roku 2019, přesný termín záleží na tom, jak rychle se podaří prostřednictvím výběrového řízení najít nového pronajímatele radarů.

Spustit audio

Související