Třebechovické radnici se zakoupením radaru podařilo zklidnit dopravu ve městě

10. listopad 2017 08:40

Zklidnit dopravu na nebezpečných místech ve městě, právě s tímto záměrem pořizovala v červnu radnice v Třebechovicích pod Orebem nový radar na měření rychlosti. Ten vyšel městskou pokladnu na zhruba 370 tisíc korun. 

S vytipováním nebezpečných lokalit pomáhali třebechovickým strážníkům také samotní občané, kteří mohli na radnici zasílat své návrhy, kde by bylo potřeba měřit. Nakonec bylo po konzultaci s Policií České republiky vybráno 11 rizikových lokalit, jejichž seznam je možné najít na webových stránkách Městské policie.

„Tak nejčastěji je to v centru obce. Masarykovo náměstí, příjezd od Jaroměře, což je Tyršova ulice. Je tam i přechod pro chodce a nachází se tam mateřská školka. A potom ulice Hradecká. Ta je široká, jsou tam přechody a hodně lidí tam jezdí na kolech," říká třebechovický strážník Stanislav Čapek.

02441120.jpeg

Radnice si v žádném případě nechce častým měřením vylepšovat příjmovou stránku rozpočtu.

Jak vysvětluje nezávislý starosta Třebechovic pod Orebem Jiří Němec, jde hlavně o preventivní opatření: „Podle dosavadního hodnocení lze konstatovat, že se bezpečnost silničního provozu zlepšila. Tu a tam se udělují pokuty a ty mají velký preventivní význam."

Ze čtvrtletních statistik Městské policie vyplývá, že se řidiči na území Třebechovic pod Orebem a také v Krňovicích, Štěnkově a Polánkách nad Dědinou dopustili 150 dopravních přestupků.

„Když to vezmu konkrétně, tak 22 přestupků bylo překročení rychlosti o víc jak 20 kilometrů za hodinu a 128 přestupků bylo do 20 kilometrů za hodinu. Přičemž rekordmanem je překročení o 31 kilometrů za hodinu nejvyšší povolené rychlosti," říká za městskou policii Stanislav Čapek.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související