Radnice v Hořicích se chce po několika letech vrátit k myšlence zavést úsekové měření rychlosti

5. březen 2019 10:01

Radnice v Hořicích by se ráda inspirovala nedalekým Dvorem Králové a zavedla ve městě úsekové měření rychlosti. Problémové úseky jsou prý především ty, na kterých se v létě jezdí slavné závody silničních motocyklů.

Ve Dvoře Králové nad Labem a okolí bude rychlost na silnicích hlídat víc radarů. Kde budou?

Nové radary v místních částech Přerova

Město Dvůr Králové nad Labem plánuje v příštím roce rozšíření počtu stacionárních radarů. Přibudou nejen přímo v ulicích města, ale i ve dvou okolních obcích. Kvůli větší bezpečnosti na silnicích si je vyžádali starostové dotčených obcí i samotní obyvatelé. 

Nejde prý o příjem do městské pokladny, ale především o bezpečnost chodců i řidičů. Město se teď chce vrátit k plánům, o kterých přemýšlelo v minulém volebním období.

Tehdy ale zůstalo jen u neoficiálních jednání. Oficiální žádost od města na policii ale nedorazila.

Během několika měsíců by se to mohlo změnit, naznačil starosta Hořic Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj: „Máme vytipována dvě až tři místa a chceme podniknout další kroky k tomu, abychom radary v Hořicích eventuálně umístili. Protože informace o fungování například nedalekého Dvora Králové jsou takové, že tam radary fungují a doprava se zklidnila."

Proti není ani opozice

Zastupitel Ivan Doležal z ODS by rád viděl úsekové měření například na Husově ulici nebo v místech, kde se v létě jezdí tradiční motocyklový závod 300 zatáček Gustava Havla. A to ať už směrem do města, nebo i na druhou stranu směrem na Miletín a Dachovy: „Tak to svádí lidi z toho kopce trošku zmáčknout plyn. A potom velkou rychlostí vjíždí do Dachov, kde se v létě pohybují návštěvníci našeho koupaliště."

Úsekový radar na silnici I/35 v Litomyšli

Už teď může hořická městská policie měřit rychlost dokonce na 21 místech ve městě. A tuto možnost také často využívá. Právě na okruhu 300 zatáček strážníci v minulosti nainstalovali na 10 dní radar, který sloužil ke statistickým účelům.

A zhruba třetina z přibližně 70 tisíc řidičů jela podle vrchní komisař Městské policie Hořice Stanislava Noska rychle.

Na druhou stranu, když se měří takříkajíc „naostro", nevypadají výsledky tak jednoznačně, připustil Stanislav Nosek: „Často si veřejnost myslí, že v některých místech řidiči hodně překračují rychlost, ale když tam potom děláme měření, jako například včera, tak jsme tam nezaznamenali jediné překročení rychlosti. CHlapi tam byli dvě hodiny a ani jedno vozidlo nejelo víc než 60 kilometrů za hodinu."

Nové Město nad Metují koupí silniční radary. Měřit budou v ulicích města i v okolních obcích

Měření rychlosti (ilustr. foto)

V Novém Městě nad Metují a okolních obcích by od příštího roku měly řidiče kontrolovat silniční radary. Půjde přitom o namátkové měření, město má vytipovaných dvanáct vhodných míst, koupí ale maximálně dva radary. Starostové tak reagují na požadavky některých obyvatel. 

A právě to, jestli jsou obavy z chování řidičů, a tím pádem i z bezpečnosti chodů, na místě, bude v případě oficiální hořické žádosti prověřovat Policie České republiky. Ta má, pokud jde o úsekové radary, právo veta.

Pokračuje mluvčí Policie ČR Ivana Ježková: „V rámci Královéhradeckého kraje a samozřejmě celé České republiky je úsekové měření povolováno tak, aby zásadním bylo hledisko bezpečnostně dopravní. To znamená, že jde o úseky, které jsou jakýmkoliv způsobem nebezpečné nebo přímo rizikové. Evidujeme v těchto místech zvýšený počet dopravních nehod či ohrožení účastníků silničního provozu."

Policisté se jednání s radnicí v Hořicích nebrání. Podle Ivany Ježkové je policie obecně nakloněna každému řešení, které přispěje k plynulosti a bezpečnosti silniční dopravy. Právě tato hlediska je ovšem zapotřebí důkladně prověřit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související