Semafory by se ještě letos měly vrátit na křižovatku u fakultní nemocnice v Hradci Králové

13. únor 2019 11:17

Po dobu loňských oprav na okružní křižovatce Brněnská v Hradci Králové vedla jedna z objízdných tras Zborovskou ulicí u fakultní nemocnice. Semafory, které zde byly dočasně umístěné u výjezdu z tohoto největšího zdravotnického zařízení ve východních Čechách, se v řízení dopravy osvědčily a město nyní připravuje jejich trvalou instalaci do doby rekonstrukce křižovatky Mileta. 

Hradec Králové schválil soutěže na inteligentní dopravní systém a lávku přes Labe u Aldisu

Semafory a inteligentní dopravní systém

Královéhradecký magistrát vypíše v nejbližších týdnech výběrová řízení na investiční akce za více než 300 miliónů korun. Dodavatele bude vybírat pro zakázku na inteligentní dopravní systém a na lávku přes řeku Labe u Aldisu. 

Nová světelná signalizace, za kterou město podle předběžné studie zaplatí 3,5 milionu korun, by na této frekventované křižovatce měla fungovat ještě letos.

Již na podzim hradecká radnice prověřovala možnost ponechání provizorních semaforů, které na vjezdu a výjezdu z fakultní nemocnice organizovaly dopravu během oprav dopravního uzlu u vysokoškolských kolejí Na Kotli.

„Šlo o dočasné řešení, které dotčené orgány státní správy a Policie ČR nepovolily prodloužit do doby rekonstrukce křižovatky Mileta, protože termín její realizace zatím neznáme,“ říká Jiří Bláha, náměstek primátora Hradce Králové pro oblast investic a rozvoje města.

Semafor a inteligentní dopravní systém

Magistrát tak nechal zpracovat studii proveditelnosti osazení křižovatky světelnou signalizací tak, aby odpovídalo bezpečnostním normám především pro nemotorové účastníky.

„Dočasné semafory byly umístěné na provizorních stojanech, což by z dlouhodobého hlediska bylo nebezpečné hlavně pro chodce, maminky s kočárky nebo cyklisty,“ vysvětluje Jiří Bláha.

Městská rada na svém včerejším jednání schválila potřebné finance na zpracování projektové dokumentace, která bude hlavním podkladem pro sloučenou žádost v rámci územního a stavebního řízení.

„Na jaře požádám zastupitelstvo o pokrytí investice z městského rozpočtu pro vypsání soutěže na dodavatele. Pokud lhůty stavebního úřadu akci výrazně nezkomplikují, semafory, které přispějí k potřebné bezpečnosti a plynulosti provozu na této křižovatce, by měly být funkční do konce tohoto roku,“ doplňuje náměstek Jiří Bláha.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související