Na silnici mezi Jičínem a Hradcem Králové vás čeká komplikace. Opravit se musí most u Hořic

17. leden 2019 10:00

Na komplikaci se musí připravit ti, kteří pojedou po silnici I/35 mezi Hradcem Králové a Jičínem. Od dubna tam silničáři začnou opravovat most u Hořic a nejméně na rok a půl několik set metrů dlouhý úsek uzavřou. Objížďka povede přes samotné město Hořice.

Hořice mají novou vstupní bránu do Podkrkonoší. Otevírá se lávka přes komunikaci I/35

Nově postavená lávka přes komunikaci I/35 v Hořicích

Ve čtvrtek 18. října 2018 bude v 16 hodin slavnostně otevřena nově postavená lávka přes komunikaci I/35 v Hořicích. Lávka umožňuje pěším a cyklistům po desítkách let bezpečné překonání frekventované komunikace I. třídy, která rozděluje centrální část města Hořice se západním intravilánem města a přilehlými obcemi. 

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla jsou rozsáhlé opravy mostu naprosto nezbytné. Stav mostu byl podle poslední prohlídky na stupni V ze sedmistupňové škály - tedy špatný: „Podrobný diagnostický průzkum prokázal zatékání do nosné konstrukce mostu. Spolu s neodpovídající kvalitou použitých betonů z doby výstavby bylo na základě podrobného diagnostického průzkumu rozhodnuto o kompletní rekonstrukci mostu."

Most dělníci dokonce částečně zbourají a pak postaví znovu - a je jasné, že to není práce na pár týdnů. Objízdná trasa povede přes Hořice a auta - včetně nákladní dopravy - budou přes jižní část města jezdit rok a půl, možná i dva roky.

Starosta Hořic Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj navrženou objízdnou trasu popsal: „Ta doprava zatíží Hořice jen v jižní části města. To znamená skutečně, když se přijíždí po staré cestě od Hradce Králové k železničnímu přejezdu, tak za přejezdem se uhne doleva a zpátky na silnici I/35. Takže objížďka centrum města nezasáhne."

I v jižní části Hořic ale sídlí řada firem a bydlí několik set lidí.

I proto se radnice v Hořicích podle místostarosty Martina Poura ze sdružení Hořičtí patrioti snažila projekt připomínkovat: „Chtěli jsme na objízdné trase dořešit a vyřešit dopravu chodců. Protože to tento projekt nebo záměr neřešil. Chtěli jsme dořešit kontroverzní křižovatku u tzv. PRO-DOMY, která podle našich vyjádření nesplňovala technické náležitosti. A byl by to špunt na celé objízdné trase. Což se i následně prokázalo, že jsme měli pravdu."

Práce a silnici

Samotná silnice, po které povede objížďka, je v majetku kraje, město ale bude chtít zdokumentovat stav okolních domů tak, aby za případné narušení statiky odpovídal dodavatel stavby. A důležité bude také zajistit střed města.

Především nákladní doprava se bude muset na silnici I/35 vrátit po nejkratší možné trase, aby nedošlo ke kolapsu poblíž náměstí, říká místostarosta Martin Pour: „Mělo by to být řešeno jasnou cedulí s tím, že je to vymahatelné pokud to není například dopravní obsluha nebo podobně."

Uzavírka měla začít už v těchto dnech, ale protože na objízdné trase je ještě potřeba udělat určité stavební úpravy, posune se začátek stavby pravděpodobně na první polovinu dubna.

Most na silnici I/35 by měl být zavřený nejspíš od 7. dubna minimálně do podzimu 2020.

Práce na silnici (ilustrační foto)
autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související