Petr Voldán: Přemnožení medvědi útočí

Zatímco na Broumovsku se venkov potýká s vlky, jinde v republice útočí medvědi. Sice plyšoví, ale radnice s nimi mají také spoustu práce. Proto se jim věnuje i dnešní glosa Petra Voldána.

Nejen slovenské Tatry žehrají na přemnožení medvědů. Nájezdy huňáčů obtěžovaly také lidi v centru Prahy, ale i v Českém Krumlově. Chlupáči se vyznačují agresivitou, jako cíle se vybírají slabší jedince, u kterých spoléhají na menší odpor a svoji - i výškovou - převahu. V nájezdech se zvěř dokonce spojuje - medvědy podporují i jiní zástupci světa fauny kupříkladu myšák.

Není to apríl

Nejde o zpravodajství z ruského města Norilsk, kde skutečně podnikají lední medvědi výpravy do ulic za potravou. I když - v našich městech útočí stejný druh huňáčů. Medvěd lední, navíc v nadživotní velikosti.

Nejde o chovatelský úspěch ZOO, jakkoli jsou naši chovatelé šikovní. Nepřesunuli se k nám ani hnědí medvědi z Tater, odkud to mají blíž, než z chladného ruského severu. Byť za tou chlupatou taškařicí v podobě obřích plyšových kostýmů s figuranty uvnitř prý cizinci nakonec jsou - medvědáři, inkasující do kapes mají být údajně z Ukrajiny.

Měští policisté kontrolují plnění vyhlášky novely o buskingu

Celé to tažení zvířat našimi městy je výsledkem urputné aktivity podnikavců, jak se dostat k penězům. Nejzranitelnějšími jsou jedinci s oslabeným vnímáním reality, vkusu, stejně jako lidé s dětmi, sugestivně žadonícími o fotky se zvířátky. Především ti podléhají kouzlu plyšových monster.

Ale i když na radnicích jak Prahy, tak také Českého Krumlova sedí nemálo lidí, zvířátkům fandících, pro lavinu nevkusných maskotů pochopení nemají. A to je dobře. V historických centrech měst takové v uvozovkách atrakce působí jako pěst na oko. Vlezlé chování a agresivitu při vyžadování peněz za společné fotografie asi odkoukali od prodejců matrjošek a jiného braku.

Medvědí invaze ukázala ještě něco

Rychlou flexibilitu vykuků, kteří během pár dnů přestěhovali plyšový cirkus po zákazu působení v Praze do historického Českého Krumlova. Budeme tipovat, kam po zákazu i v tomto městě lidmi představovaní huňáči zamíří?

Budou medvědi atakovat Nové Město nad Metují, salón republiky Hradec Králové, má se bát Litomyšl nebo dokonce Kuks? Všude tam je turisticky potenciál. Věřím, že ne a že už je tahle zvířecí anomálie definitivně na řetězu.

A teď už pohodový pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.