Petr Voldán: Nedochází co dochází

Gastronomie, to není lehké podnikání. Občas se něco nepovede, což lze pochopit. Ale jak se říká, když je něčeho moc, může být i příliš. A když jsme dnes u té hry se slovy - patří k ní i dnešní glosa Petra Voldána na téma, co se stane, když někomu nedochází, co někde dochází.

Turistická sezóna se překlopila se začátkem školního roku do poněkud volnějšího rytmu. Nejnavštěvovanější místa se mohou nadechnout. Napověděly letošní dovolené něco lidem ve službách? Měly by, třeba to, že nelze žít z podstaty. Ohlášení dnešní glosy ve zkratce upozornilo na - bohužel nikoli ojedinělou - zkušenost. Hned několikrát se mi totiž stala dost nepochopitelná věc. A protože to je nejen můj zážitek, už si dovolím podrobnější pohled.

Tak tedy nikoli třeba v neděli večer - tedy po možném víkendovém náporu hostů, ale kupodivu v sobotu před dalším exponovaným dnem v zařízení zvaném restaurace, mi obsluha bez uzardění sdělila, že si nemohu objednat další svařené víno. Došlo jim prý koření. Budiž, může se i stát. Jenomže o chvíli později - no víte ty domácí hamburgery vám nepřinesu, leda možná jako karbanátek se salátem. Už totiž nemáme ty bulky...

No, tak to je už silnější káva

Ale když zaslechnu od vedlejšího stolu, že pražené mandle také nedostanou, už nejsou, takže mohou byt jen uzené, už bych to nazval jadrněji. Protože by to ale bylo ostré - určitě na vypípnutí, protože nepublikovatelné - nechám si výraz raději pro sebe. Ovšem pár poznámek už nikoli. Právě proto, že to nebyla zkušenost ojedinělá a jen moje.

Útulné selské jizby - tradiční interiér bavorských restaurací

Také vás hned napadlo, že v gastronomických službách musí být běžné, aby někdo hlídal, že něco v kuchyni dochází? A s předstihem objednal další zboží. Což je běžná rutina i v domácnostech, aby najednou nenastala situace, že je špajz pustá a prázdná. Určitě nejsme geniální, bezchybní roboti a současně s položením talířů na stůl si občas uvědomíme, že včera došel chleba a rohlíky padly na oltář snídaně. Takže sebe chutnější pomazánku si můžeme namazat klidně do dlaně.

Ale gastronomické podnikání, kdy uprostřed víkendu dojdou málem všechny suroviny? Hlava mi nebere, že někomu nedochází, že v kuchyni něco dochází. Což může způsobit, že host nejen odchází, ale co hůř pro podnik - znovu nepřichází. A na firmu ještě oprávněnou špínu nahází.

Tak jen tolik pro dnešek a teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.