Petr Voldán: Ve vlastní pasti

Titulek dnešní glosy připomíná, že občas sami sebe až přílišnou, na první pohled prospěšnou aktivitou, dostaneme do potíží, které jsme na počátku poněkud podcenili. Jednomu příkladu z oboru telekomunikací je věnována právě glosa Petra Voldána.

Čtěte také

Kolik jen pocuchaných nervů je za problémy s pokrytím celé republiky kvalitní sítí, umožňující jak využívat přednosti mobilních telefonů, tak výhod internetu. A jsou stále místa, světe div se v době vysoce rozvinutých kosmických technologií, optických a jiných propojení - kde se zkrátka pořádně nedovoláte, natož abyste si pomohli internetem. Nejde přitom jen o zapadlé kouty v horách nebo záhadně nedostupné lokality, která operátoři nějak opomíjejí. Slavné to není s telefony ve vlacích, včetně hlavních tratí, kde stabilita signálu kolísá jako křivka EKG a podobně se vleče vstup moderní komunikace i do metra.

Obecně ale "mobilování" "esemeskování" a brázdění internetovými sítěmi - krátce naše závislost na telekomunikačních vymoženost dneška nabobtnala tak, že na nich mnozí visíme nepřetržitě jak na pupeční šňůře. Stačí se jen mrknout kolem sebe na zastávkách, v čekárnách, dokonce v restauracích nebo kavárnách - kam se dřív přece chodilo i popovídat. Kromě pracovních aktivit je to mnohdy zbytečné, až magneticky silné permanentní připojení, bez kterého si už naše dny neumíme představit.

Ale všeho do času, zní jedna - lety zkušeností potvrzená - pravda

A tak přibývá nejen lidí, kteří se prostě musí z důvodů zdravotních nebo díky vlastnímu "osvícení" od signálu všech telekomunikačních lákadel odstřihnout. Alespoň na čas, protože jim už démon mobility a neustálého připojení přerostl přes hlavu nebo to reálně hrozí. A vznikají dokonce požadavky na zóny bez signálu. Neuvěřitelné pro ty, co ho pořád nemají.

Mládež a chytré telefony

Ale někteří přece jen začali z nepřetržité dosažitelnosti signálem couvat. Už u nás je hotel, kde signál záměrně není a pokud nutně volat potřebujete, což se může stát, mají pro vás k dispozici pevnou linku. Dovolenou bez mobilní sítě využívají prý stále častěji specialisté, kteří s počítači a neustálým připojením přicházejí denně do styku. A dokonce si předávají informace, kde takové tiché ostrůvky jsou.

To jsou paradoxy. Někdy si zkrátka chystáme vlastní pasti. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.