Petr Voldán: Nový trend - fotbal bez lidí

Sportovní zápasy před prázdnými tribunami jsou velkou výjimkou. Podpora hlediště bývá důležitou součástí snahy zvítězit. V našem fotbale máme ale najednou hned dva případy zápasů bez diváků. Téma, které není jen o sportu, pro Petra Voldána a jeho páteční glosu se sarkastickým titulkem.

Vždycky jsem byl přesvědčen, že nejen fotbal, ale i další sportovní utkání a akce jsou pro jejich aktéry nejen příležitostí k zisku bodů nebo titulů. Že to není snažení jen pro jejich dobrý pocit, zdraví a kondici. Měj jsem dojem, že divák je pro sportovce, tak i vedení klubů a majitele důležitou součástí sportovních klání a soutěží.

V poslední době mám ale stále častěji pocit, že o diváky leckdy snad ani nejde

A ve fotbalu zvlášť. Tak dlouho se snažila pražská fotbalová “S” - Sparta i Slavie vytvořit co nejlepší komfort pro diváky hulváty a výtržníky, až se jim povedlo docílit, že hrála jak včera Sparta na evropské úrovni, tak zítra Slavie v domácí lize bude hrát - před prázdnými tribunami.

Čtěte také

Tolerancí a spíš téměř tichou podporou než kontrolou neurvalců a rváčů, které odmítám - na rozdíl od mnoha kolegů novinářů - zvát fanoušky, si oba kluby za trest vykoledovaly zákaz vstupu diváků na tribuny.

Trest tvrdý, ale podle pravidel a myslím si zasloužený. Po mnoha varováních, že světlice a jiná pyrotechnika, tak jako rasistická hesla, ničení zařízení tribun nebo rvačky na stadiony nepatří, došlo nejen na pokuty, ale už i na prázdné tribuny.

Stesky funkcionářů klubů, že kvůli neukázněným jsou trestáni spořádaní fandové, kteří si to nezaslouží, by si měli odpovědní šéfové a majitelé klubů odpustit.

Vizualizace tribun po rekonstrukci letního stadionu v Parduibcích

Naopak by měli konečně něco proti výtržníkům dělat. Ptáte se, když to dokázali ve fotbalové kolébce na Britských ostrovech, proč to nejde u nás? Protože se asi nechce. Ani pořádně kontrolovat, namísto zavírání očí, ani víc investovat do moderních zařízení.

A hráči jsou zaskočeni, že najednou nemají podporu hlediště

Hlediště vůbec bývají spíš prázdnější, než plná, což nesouvisí jen s úrovní našeho fotbalu. Slušní příznivci, natož rodiny, včetně žen a dětí, se do hledišť, kde jim mohou slzet oči nejen nad úrovní hry, ale také ze štiplavých dýmovnic, kde hrozí přiletět úder nebo dokonce sedačka, příliš nehrnou. A tak, kdo soudný by se divil, máme tu novinku - fotbal bez lidí. Než lidé odpovědní pochopí proč a přestanou se jen vymlouvat. Tak raději pohodový pátek i celý víkend

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.