Petr Voldán: Červencový vánoční úžeh

Vzhledem k počasí by se dnes nabízelo například téma úpalu nebo úžehu. Bude, ale k tomu i Vánoce. Zdá se vám to poněkud prapodivné spojení? Ono se jich ale nabízí o tomto čase u nás i víc. A tak si poslechněte, jak z toho vybruslí autor dnešní glosy Petr Voldán, který si titulek “Červencový vánoční úžeh” vymyslel.

Asi si teď říkáte, že už mi to horko druhé vlny afrického počasí trochu pomotalo hlavu. A sluníčko mi poněkud zavařilo mozkové závity. Pravda, teploty by jisté projevy úžehu, který právě dělá problémy hlavě a mozku, když se to s pobytem na slunci přežene, ospravedlňovaly. Včetně neobvyklého spojení s Vánocemi.

Jenomže například v takové Ostravě zrovna teď vánočními dny skutečně žijí. Dokonce předčili i aktivní obchodníky, pro které tento čas bezpochyby nastane hned po zahájení nového školního roku a už se jejich vánočních dárkových masáží nezbavíme. Ostraváci si totiž až do prvního srpna mohou vybírat z různých variant, jakou se chtějí o vánočních svátcích kochat výzdobou v centru města.

Takže nikoli vánoční téma na základě enormní sluneční aktivity, ale kvůli předvánoční aktivitě ostravské radnice.

Siluety lidí při západu slunce

Ale jako zasaženi úžehem mi připadají už delší dobu naši nejvrcholnější politici, kteří se asi rozhodli, že hrátky kolem ministerstva kultury budou jejich zpestřením letních dnů. Myslím, že už se jim podařilo veřejnost tématem dokonale otrávit a přesvědčit, že vlastně o řízení ministerstva a hlavně zájmy naší kultury tu vůbec nejde.

Přetlačovaná sociálních demokratů, premiéra a prezidenta, jejich souboj o to, kdo tu má větší politické svaly bez ohledu na pravidla, už málo koho zajímá. Hlavně, že ale mají všichni té kultury, při své nekulturnosti, plná ústa.

A abych mozaiku úžehu a různých projevů dnešních dnů poskládal co nejpestřeji, doplním ještě postesknutí si nad chováním některých z nás na železničních přejezdech. I když snad ani úžehem zmožená hlava a úpalem malátné tělo nemůže ospravedlnit hazard, který - nehledě na bezpočet nekončících smrtelných nehod - stále panuje.

Pořád jsou jedinci, kteří jezdí na přejezdech na červenou

Pokud budou řidiči červenou ignorovat, je jedno, jak je přejezd bezpečný - prohlásil naprosto jasně soudní znalec z oboru. Dodám už jen, bohužel - navíc pro takové lidi by musely být závory i na křižovatkách, kde je pro ně červená také málo.
 
Červencový vánoční úžeh zkrátka má, jakkoli zní spojení bizarně, mnoho podob. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.