Petr Voldán: Vaše starosti a Rothschildovy peníze

V evropské loterii se usmálo štěstí na jednoho z našich spoluobčanů. A nad jeho výhrou ve výši víc než jedné miliardy a čtyř set milionů korun se rozeběhly diskuse. Což zase podnítilo autora dnešní glosy k úvaze o těchto debatách a tak je tu Petr Voldán a jeho glosa.

Asi jste to také už slyšeli, když jste se zabývali něčím, co toho druhého ale vůbec “nepálilo”, protože řešil docela jiné trable. Vaše starosti a Rothschildovy peníze na moji hlavu”, odmítáme se někdy zabývat věcmi pro nás zbytečnými a pomáháme si příkladem majetku světově známé finančnické dynastie. A tak nějak mi připadá zbytečné vést až vášnivé diskuse o tom, jak by bylo dobré naložit s bezmála půl druhou miliardou korun.

Ne že by se člověk občas nezasnil nad myšlenkou, co by bylo kdyby a do klína mu spadlo ohromné množství peněz. A že miliarda a něco přes čtyři sta milionů už je pěkný balík. Ovšem pochopitelné chvilkové snění nad snadným zbohatnutím střídá všední realita a ta se vyznačuje skromnějším počítáním.

Ale když ona i média dovedou v některých lidech probudit vážné slovní půtky s vyznavači opačných názorů

A lidé vzájemně si naprosto neznámí jsou si na internetu schopni až sprostě nadávat, když není po jejich. Protože jeden by tolik peněz ani nechtěl a kdyby je najednou měl, asi by je snad rozdal. Což druhého dohání k šílenství. Třetí by nejdřív poděli příbuzné a pak dumal co s miliardou. Jenže příbuzným ani kačku nepřeje jeho oponent a navíc nechápe, proč by si měl za část hromady peněz kupovat právě jachtu a letadlo.

Logo

Zkrátka, je to až úsměvné, jak vážně se do sebe dovedou někteří z nás pustit. Nadávat si, urážet se, důležitě řešit něco, co - troufám si klidně tvrdit - nikdy na stole jako problém mít nebudou.

Že mají před plotem hromadu harampádí už roky, že nejsou schopni tlačit na radnici, aby jim na rušné ulici vybudovala přechod, že jim nevadí jiné miliony, které odklánějí politici skoro před jejich očima ze společné státní kasy, to je nechává v klidu. Jak to asi udělá ten výherce s miliardou a tolika miliony, to je naopak pálí jak čert. Mimochodem, gratulace výherci ke štěstí v diskusích ani jedna...

Tak vážení, vaše starosti a peníze Rothschildů na moji hlavu, jinak řečeno, vaše starosti bych chtěl mít. Což si asi říká, doufám, pořád ještě většina z nás. A teď už klidné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.