Petr Voldán: Jaké jsou Vánoce? Voňavé

Vánoce nejsou letos - kromě hor - bílé, ani moc mrazivé, leckde nejsou moc klidné. Autor dnešní sváteční glosy Petr Voldán je ale přesvědčen, že určitě budou - kromě jiného - jako každý rok specificky voňavé.

Někdy se mi vybaví stromeček omotaný špagátkem, aby se dal lépe odnést a před dnem “D” opřít na balkóně, jindy naskočí obrázek na sobě vyskládaných krabic s ozdobami, uložený jak v databance mám i odlesk světel na stromečku.

Prodej vánočních kaprů na sádkách pod hrází rybníka Svět v Třeboni

Nebo kádě s kaprem. Stačí narazit jen na to magické slovo - Vánoce. Soudím, že to tak s vánoční obrázkovou galerií, uloženou někde uvnitř, máme všichni. 

Jsou ale momenty, kdy se mi konkrétně třeba přímo dnešní vánoční den - “Štědrý” - propojí nikoli s obrázky. On prostě zavoní. Taky vám Vánoce nějak v duchu, ale přitom skoro až reálně - v celé hlavě - i voní?

Linecké cukroví Lukáše Skály

Po cukroví, které jindy v roce ani v krabicích ve “špajzu”, natož na stole nenajdete? Po vanilkovém cukru, hřebíčku, skořici, kakau i čokoládě?

Ale také mám - kdykoli si ho připomenu - na jazyku chuť vánočního bramborového salátu a cítím jeho specifickou vůni. Brambory podbarvené aromatem okurky, šunky, vajíčka, cibule, mrkve i hrášku, špetky hořčice a majonézy.

Já vím, ten bývá na talíři i během roku, je v nabídce restaurací kdykoli. Jenomže, nemůžu si pomoci, ta vánoční chuť i vůně je jiná. I když je salát k řízku připravený stejně v březnu, a totožné složení surovin má kupříkladu v září k bílé klobáse. Vánoční bramborový salát, to je fenomén specifický a to snad i pro ty ostatní vůně kolem. A nemusí to být zrovna purpura nebo františky.

Logo

Voní přece i jehličí. Také jinak než na houbách v lese. Nebo pryskyřice na prstech, když stromek nechce do stojánku. Rybí závan asi připomínat ani nemusím. A jestli štiplavý pach čoudu od prskavek, které už mají jepičí život za sebou, i vy považujete za jistý druh zvláštní a jindy prakticky nezachytitelné vůně, pak ta sem také patří.

Je to mix, který nechystají alchymisté, každá domácnost si ho drží jako originál. Ojedinělý jedinou premiérou ročně. I proto je tak vzácný a vynořuje se nemylně o tomto čase. Tak tedy nejen štědrý, ale i voňavý dnešní vánoční den.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio