Petr Voldán: To je teda maso

Po kauzách se sněhem a čínským výrobcem telekomunikačních zařízení tu máme další letošní horké téma - maso. Přesněji problémové maso z Polska. Je to ale skutečně jen věc našich sousedů, co kupujeme v obchodech a je nám předkládáno v restauracích? Titulek glosy Petra Voldána opět naznačuje nadhled a charakterizuje atmosféru kolem kauzy.

Jako kluci jsme dramaticky označovali konflikt mezi partami, nebo tvrdé školní zkoušení právě slovy - “to je teda maso”. Nebo když jsme skoro všichni “vyletěli” od zkoušky na vysoké, to také “bylo maso”. Aktuální kauza skoro také přerůstá v problém, pro který už málem přirovnání “to je teda maso” začíná být slabé a vtírá se spíš “masakr”. Maso v něm je slyšet také, ale naléhavost se zvyšuje.

Kdo by se divil, když ministr zemědělství jen tak vypustí, že problémové maso z Polska odebíraly pražské luxusní restaurace - bez podrobností, důkazů, s označením jen jedné. A následně dvě oficiální instituce vydají odlišnou zprávu o kontrole. Veterináři objeví v restauracích problém s masem neznámého či neoznačeného původu, kdežto Státní zemědělská a potravinářská inspekce nic. Chodili každý jinde? Jak se v tom má spotřebitel vyznat, co mají nebo nemají a kdy mají říkat veřejnosti ministr a zodpovědní lidé?

To je teda maso!

To co sledujeme je amatérismus nebo jen předstírání starosti o blaho lidí. Tak jako prezentace kde a do kdy budou kontroly dováženého masa. Jako podvodník bych pochopitelně zavolal dodavatelům, ať jsou teď v klidu a maso pošlou za týden, až bude zase klid. Mimochodem to, že inspektoři EU vyrazili do Polska až po pár dnech a po víkendu, asi dalo těm, kteří podle všeho vědomě posílali do zemí unie závadné maso, dost času na zametení stop.

A ještě něco - je tu sice někdo, kdo dodává problémové nebo záměrně neoznačené maso. Ale pak je tu ten druhý - ten, kdo zboží objednává a využívá pro podvod. Což jsou někteří naši podnikavci, protože určitě nechci všechny podnikatele nálepkovat jako podvodníky. Tvrdit, jako řidič při kontrole, že nevím, odkud a pro koho maso je - nebo jako majitel označené restaurace, že nemá maso z Polska, ale k tomu, co má je nedohledatelný původ, to je problém náš. Nikoli sousedů z Polska.

Máme v těch potravinách, v jejich kvalitě i původu pořád nějak moc problémů. Zkrátka “je to maso” - obrazně, protože nejde jen o maso. Jinak řečeno, vážení ministerští i další zodpovědní - “je to síla”. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio