Petr Voldán: Hlava mapa

Mám okno - to je situace, které bychom se všichni nejraději vyhnuli. Jenomže občas se stane, že nás paměť zradí. Ale protože právě dnes startuje už čtvrtý ročník “Týdne inovací”, který nabídne bezpočet návodů, jak inovovat nejen třeba technická řešení, ale i myšlení, je to dnes i téma pro Petra Voldána.

Když si ne a ne na něco vzpomenout, použijeme někdy jako omluvu právě výrok “hlava mapa”. Jinak řečeno, nějak jsem to v hlavě zasunul a teď mi to z ní na chvíli vypadlo... Prekérní situace asi pro každého. Ale protože jsme právě vstoupili do týdne inovací, máme i v tomto případě možnost nového přístupu, protože inovovat lze asi cokoli.

Pokud jde o tu naši hlavu, už jste slyšeli něco o myšlenkové mapě?

Narozdíl od chvilkové mezírky v paměti jde o způsob, jak dostat informaci do mozku a potom ji z něj kdykoli “vylovit”. A to za pomoci náčrtku, jakéhosi grafického uspořádání klíčových slov, která ukazují vzájemná propojeni a vztahy mezi pojmy. Pomáhat si přitom můžete třeba šipkami, kroužkováním nebo barevným rozlišením.

To jsem se dostal trochu víc do hloubky jednoho jediného příkladu, jak můžeme svůj život inovovat, ale ta naše hlava - co se někdy mění na bezradnou “hlavu mapu”, je moc důležitá i při jiných příkladech inovací. Které mají svůj týden a my jsme do něj zrovna dnes vstoupili. A tak se s inovacemi budeme určitě setkávat častěji.

I letos k nám přijíždějí zajímavé osobnosti ze světa, aby nám představili svoje nejlepší inovační nápady. Příklad? Přivítáme mladou Američanku, která už ve dvanácti letech sestrojila robota pro vyhledávání plastů ve vodách oceánů. Nebo univerzitní specialisty z Izraele, kteří dovedou vyrábět bioplasty z mořských řas. Ale pozor, máme i svoje hvězdy, byť jejich domácí lesk zdaleka nedosahuje věhlasu ani povědomí, jaké mají ve světě.

Obávám se, že jste zatím moc neslyšeli například o Tereze Vackové, která získala prestižní ocenění na světové soutěži designérů na Tchaj-wanu. V konkurenci dvaceti tisíc prací vyhrála bakalářka ČVUT návrhem komunikačního nákrčníku pro nevidomé. Moderní přístroj jim usnadňuje bezpečnou orientaci v prostoru.

Takže ani my se ve světě inovací neztrácíme, což doufám ukáže i nadcházející týden inovací. A připomínám vám ho i proto, abychom na něj nezapomněli a čím dál tím méně si museli pomáhat okřídleným “hlava mapa”. Teď už ale úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Síla setkávání

    Jsou lidé, kteří se vám životem jen mihnou. Skoro beze stop. A pak jsou ti, kteří tam zůstávají. Setkání s nimi mají zvláštní sílu. A o takových je glosa Petra Voldána.

  • Petr Voldán: Most je most

    Mezi lidmi kolují hlášky z televizního seriálu Most a další počin autorů Kolečko - Prušinovský poutá enormní pozornost. Na nevšední zájem diváků reaguje i Petr Voldán.

  • Petr Voldán: Další sousto zrovna teď

    Ministerstvo dopravy prý uvažuje o změnách systému bodových trestů pro řidiče. Údajně má dojít k jeho zjednodušení, řada přestupků by měla být postihována přísněji.