Petr Voldán: Most je most

Mezi lidmi kolují hlášky z televizního seriálu Most a další počin autorů Kolečko - Prušinovský poutá enormní pozornost. Pod titulkem "Most je most" reaguje na nevšední zájem diváků a vášnivé diskuse o seriálu České televize v dnešní glose i Petr Voldán. 

Most je most jsem napsal do titulku tak, že ten druhý most je s malým "m". První je jasný - město Most, v současnosti hlavní hvězda televizních obrazovek, může-li město být hvězdou. Ale vlastně aktuální divácký seriálový hit ukazuje, že může. Pochopitelně společně s hrdiny televizních epizod, které baví většinu diváků mírou nevídanou. Kromě rezervovaných mravokárců a těch, kteří odmítají nadsázku a tvrdí, že seriál poškozuje obraz Mostu u veřejnosti.

Mimochodem - jen k té kritizované vulgárnosti slovníku seriálových postav. O nic méně sprostě se občas mluví v parlamentu a zase tolik reakcí, odsuzujících údajně silné výrazy v televizi většinou slyšet nebývá. Čeká snad někdo jako reálný obraz restaurace Severky ze severu a podobných míst u nás salónní, vytříbenou mluvu? Jak by to vypadalo vidíme naprosto trefně parodovat třeba ve Světácích.

A že takhle město Most a jemu podobná nebo obdobné lokality u nás nežijí? O tom asi není sporu, že jsme svědky satirické nadsázky, která ale na druhou stranu odráží i podle mnoha obyvatel města atmosféru poměrně výstižně. Podle mého právě nevyumělkované příběhy i postavy seriálu jsou tím trumfem, který u veřejnosti boduje.

Zvykli jsme si někdy až moc balit realitu do přívětivého, dárkového papíru pochopení a jakési pseudo korektnosti, aby se nám vytrácela realita - uznávám mnohdy dost nepříjemná a tvrdá. A tak třeba hulvátům a rváčům říkáme tvrdé jádro sportovních fanoušků a přitom máme před sebou násilníky, které sportovní výsledky zajímají asi jako vegetariány maso.

Zavírat oči před realitou - to není cesta k tomu, aby byla realita lepší tak nějak samovolně. Most je tak pro mě - pří vší tenkosti balancu na hraně, nadsázce a občas zaskakující otevřenosti a přímočarosti sice hodně komediálním, ale neméně reálným mostem od cudného přivírání očí nad skutečností k realitě všedního dne. I proto je najednou asi tak populární seriál z města Most, co je mostem k nám samotným. Ale teď už příjemný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.