Petr Voldán: A kdo nás uživí

Rodiče údajně chtějí mít z dětí hlavně lékaře, právníky a učitele. Zajímavý výsledek sondy, který pochopitelně nakonec není odrazem skutečného směřování mladých do různých profesí. Nicméně u autora dnešní pravidelné páteční glosy vyvolal mimo jiné i otázku, kdo bude tedy pro ostatní něco vytvářet či vyrábět? V příštích necelých dvou a půl minutách Petr Voldán:

Kdyby prý záleželo jen na rodičích, nastupující generace by mířila hlavně do bílých lékařských plášťů, do talárů a na místa s právnickým vzděláním a mezi kantory. Což je – alespoň pro mě – překvapivý výsledek průzkumu. Byť je beru s rezervou.
No řekněte – lékaře sice potřebujeme a přetlakem v některých oborech rozhodně netrpíme. Jenže nad ohodnocením lékaři zrovna nejásají. A tak je pro některé lepší nechat si zaplatit znalosti a dovednosti v cizině, než solidní úroveň dohánět službami. Připomínám si i stesky studentů, netoužících být třeba porodníky, vzhledem k atmosféře kolem soudů kupříkladu v případech kontroverzních porodů doma. Asi panuje rozdílná představa o lékařském povolání u rodičů a u dětí, které o budoucí profesi přemýšlejí…
Popularitě právníků jako zajištěného zaměstnání se tolik nedivím – i když i tady asi hrají roli víc představy než realita. Ne všichni budou zřejmě obhájci celebrit, vyhřívajícími se v mediálním lesku, o honorářích nemluvě. Jestli pak nebude právníků až moc. I když, pokud sledujeme to množství kauz – tunelování, odklánění financí, daňové i jiné podvody, kde se hraje o sumy s mnoha nulami, je jasné, že po dobrých právnících poptávka je a bude.
To třetí místo v popularitě profese učitelské mezi vysněnou budoucností pro děti, je pro mě největší záhadou. Ve výdělcích suverénně největší outsider mezi trojicí favoritů. K lékařům i právníkům kantoři mohou jen z velké dálky vzhlížet. Společenská prestiž také není kdoví jaká, což s oním ohodnocením – jak si stát vzdělávání cení, hodně souvisí.
A tak se zase výsledku průzkumu divím. Když vím, že bez větší odpovědnosti a zodpovědnosti to mají - pokud jde o materiální zajištění rodiny, mnohem jistější a lepší třeba obkladači nebo jiní řemeslníci. A ještě otázka další – kdo tu bude něco vyrábět či jinak produkovat, kdyby mladí plnili rodičovské sny a byli jen lékaři, právníky a kantory? Ještě že realita je těm snům přece jen vzdálená. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.