Pěchotní srub Jeřáb na Dobrošově letos poprvé uvidí návštěvníci s kompletně zařízeným interiérem

20. březen 2022 08:01

Pěchotní srub Jeřáb na Náchodsku se, stejně jako ostatní objekty dobrošovské pevnosti, připravuje po rozsáhlé obnově na nadcházející sezónu. Správa pevnosti si vyhrála s detaily, ve vnitřních prostorách nechybí postele, stůl s knihami, kyselými okurkami a dokonce i popelem v popelníku. 

Čtěte také

Obnovy se dočkaly také unikátní malby na stěnách jedné z místností.

Tady tím otvorem dovnitř? „Tohle je původní nouzový východ do srubu Jeřáb tvrze Dobrošov, který budou vstupovat i návštěvníci. Jiný vstup do toho objektu momentálně není,“ říká Martin Měřinský, správce dobrošovské pevnosti.

Drží v ruce lucerničku. „Připravil jsem pro vás takovou ochutnávku expozice, kterou budou moci návštěvníci vidět za normálního osvětlení, ale plánujeme i speciální noční prohlídky. Takže teď si to půjdeme prohlédnout spolu s petrolejkou a při svíčkách.

Vstupujeme do tmavých chodeb. A jak jsme přišli ze světla, tak momentálně nevidím vůbec nic, kromě plamínku, který drží Martin Měřinský v ruce. „Za chvilku si zvykneme na to šero. Hned první exponát u vstupu je maketa silnostěnných plechových dveří, která naprosto přesně odpovídá tomu, co by tady mělo být.

„Vojáci to tady ještě v roce 1938 neměli, ale my jsme museli objekt nějak uzavřít. Takže jsme se rozhodli jít cestou repliky původních dveří.

Čtěte také

Teď už vcházíme do prostor, které samozřejmě měli návštěvníci možnost už mnohokrát spatřit. Teď jsou ale přizpůsobené novým věcem. Tady je zábradlí. „Teď se nacházíme v místnosti, která je asi ze všech nejzajímavější. Jsou tu nejkvalitnější fresky na stěnách, které tu zanechal svobodník Eduard Zicháček, který reagoval na politickou situaci v roce 1938 na mnichovský diktát.

Když procházíme pevnost s lucerničkou, tak je atmosféra opravdu nezapomenutelná. O tom se mi bude zdát možná ještě týden. Opravdu by tady tenkrát byli vojáci v takové tmě?

Pěchotní srub Jeřáb na Dobrošově letos poprvé uvidí návštěvníci s kompletně zařízeným interiérem

„Skutečně tady byli vojáci ve značném provizoriu. Protože ve tvrzi chybělo ještě v podstatě veškeré vnitřní zařízení. Chyběl tady nábytek i elektrické osvětlení. A nebylo ještě dokonce ani zábradlí do šachty do podzemí, takže vojáci si chodili při svíčkách a při petrolejkách pro vodu tím schodištěm bez zábradlí. A ta atmosféra byla asi velice ponurá.

Čtěte také

Tady je šest postelí a dřevěný stolek, dvě lavice. „Tohle je ubikace posádky. My víme z dobových pramenů, že vojáci zde měli nějaký provizorní dřevěný nábytek a ten jsme se pokusili návštěvníkům zpřístupnit. Aby viděli, v jakých podmínkách tady vojáci žili a připravovali se na obranu vlasti.

Kolik jich tady vlastně pobývalo v jednom momentu? „To se pravděpodobně měnilo v průběhu situace, protože to byl nějaký oddíl, který sem nastoupil, ale bylo to běžně přibližně nějakých 25 vojáků, dodává Martin Měřinský.

Nově vybavené expozice srubu Jeřáb v pevnosti Dobrošov na Náchodsku budou mít návštěvníci možnost vidět poprvé v květnu letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související