Pečená hlíva ústřičná s bramborovo-celerovou kaší
Hlíva ústřičná patří mezi houby, které si nejde nezamilovat! Nabízí výborné léčivé účinky, můžete ji použít do spousty receptů.
Na první pohled byste asi neodhadli, že vám hlíva může tolik pomoci. Ovšem jen těžko najdete jiné houby, které by byly pro váš organismus přínosnější.
Suroviny: 500 g hlívy ústřičné, 2-3 palice česneku, rozdělené na stroužky, ale nevyloupané, 1 větší cibule, nakrájená na kolečka, 4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce másla, hrst bylinek (ideální je rozmarýn, tymián, majoránka nebo šalvěj), sůl a hrubě mletý pepř, 400 g brambor (varný typ C nebo B), 400 g celeru, 200 ml mléka, 1 lžíce másla, sůl a čerstvě mletý pepř, zelené lístky (např. polníček) k podávání
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Hlívu očistěte a větší hlavičky natrhejte na menší kusy. Houby vsypte do pekáčku, přihoďte nevyloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, přidejte olej, máslo, rozmarýn a šalvěj. Osolte, opepřete a vše promíchejte. Dejte do trouby a pečte 30-45 minut.
Mezitím uvařte v osolené vodě brambory s celerem doměkka; trvá to asi 20 minut. Přidejte máslo, přilijte mléko, osolte a opepřete a rozšťouchejte na kaši. Podávejte s pečenou hlívou a ozdobené zelenými lístky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.