Pečeme si dorty doma, určitě to ocení nejen děti. Rady zkušené Terezy Vaňkové v čem nechybovat

8. březen 2021

Pečení bývalo velkou tradicí, kdo by neměl rád koláče nebo buchty od babičky. Tento trend se vrací, rozmáhají se jak domácí pekárny, tak i dorty všech možných podob a chutí. Milují je jak děti, tak i dospělí, a to zejména, pokud jsou krásně nazdobené a rozplývají se na jazyku. Jak tedy udělat perfektní dort? 

K pečení dortů se Tereza Vaňková z Hradce Králové dostala na začátku své mateřské dovolené, kdy pekla dorty pro rodinu a kamarády jako koníček a odreagování se. Postupem času si ovšem uvědomila, že by ji to bavilo i jako práce na plný úvazek.

Dala sbohem kancelářské práci v administrativě a ponořila se do pečení dortů. Vystudovaná Vysoká škola chemicko-technologická v Pardubicích se ukázala jako slepá ulička, která jí v pečení dortů přilíš napomocná není. Naštěstí se ale ocitla pod křídly šikovného garanta, díky čemuž mohla pečení rozjet naplno.

Člověk by nevěřil, co to dá práce a papírování, než si splní sen a může se stát cukrářem se všemi potřebnými razítky.
Tereza Vaňková, Luxus dorty

Dříve se pekly dorty klasicky kulaté, s máslovým krémem a čokoládovou polevou. Čím honosnější měl dort být, tím více pater se přidávalo. To u klasických, například svatebních dortů, platí pořád, ale stále víc jsou populární dorty rozličných tvarů, polev a náplní.

Základem je kvalitní korpus

Základem každého správného dortu je dobrý korpus.

Piškotové těsto však nemusí zůstat nudné, abychom ho trochu ozvláštnili, můžeme do něj přidat například kakao, skořici, kávu, mleté ořechy nebo kokos, které lehce změní jeho chuť i vzhled.

Pokud přidáte nějaké sypké suroviny, stejné množství potom uberte na mouce. To samé však neplatí u vajec, pokud máte vejce větší, vůbec to nevadí, těsto totiž bude jemnější a vláčnější.

Chuť dodá dortu správná náplň

Konečná podoba dortu už bude potom záležet na vás, na vaší fantazii a také na příležitosti, pro kterou je dort určený.

U náplně se můžete držet klasické máslové, která sice asi nezklame, ale pro mnoho konzumentů je těžká. Můžete ji zkusit částečně nahradit třeba náplní z tvarohu a zakysané smetany, pudinku anebo kokosového mléka, které dodá dortu specifickou chuť.

Tereza Vaňková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dorty peče Tereza Vaňková ve své provozovně, která vznikla přestavbou z původní garáže. Celou radioporadnu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související