Opočno je o Vánocích městem betlémů. V oknech a výlohách tam uvidíte přes 70 jesliček a Ježíšků

24. prosinec 2020 08:58

Opočno na Rychnovsku se letos stalo městem betlémů. Dva spolky - Senioři z Opočenska a Abakus - oslovili tamní obyvatele a podnikatele, jestli nechtějí vystavit ve svých oknech a výlohách jakékoliv betlémy. Zájem byl veliký a tak si jich kolemjdoucí mohou prohlédnout hned několik desítek.

„Já vám tady ukáži mapku. Tam máme uvedeno, kde všude jsou betlémy vystaveny," říká Milena Rohlenová, členka spolku. Díváme se před obchůdkem na jeden z betlémů. Nad ním je další a další.

Čtěte také

Kolik jich je vlastně v ulicích Opočna k vidění?
„Domnívám se, že kolem sedmdesáti. Ono totiž nemohu říci přesné číslo, protože když jsem tady dnes provázela důchodce, tak jsme zjistili, že se objevil další betlémek, o kterém jsme nevěděli. Takže spontánně se ještě stále lidé připojují."

Jdeme se společně vypravit na faru, abychom se podívali, co tam má pan farář. A po cestě potkáváme další betlémy.
„Tady máme betlém neratovský. A tady je zase krásný historický betlém ze sbírky paní Haldové.

Procházka historickým centrem města je to tedy opravdu příjemná. Téměř v každém okně je vidět betlém.
„Teď se podíváme na betlémek, který malovaly děti pro svoji babičku a dědečka. A teď ho vystavily v okně."

Čtěte také

„Já jsem přímo ta babička. A děda je tu také. Betlém pro nás udělala jedenáctiletá Verunka spolu se sedmiletým Josífkem. Už jsem se byla projít po Opočně, takže jsem většinu betlémů už ocenila," usmívá se paní Renata.

Přicházíme k faře. Pan farář Filip Foltán by nás už měl čekat. Vcházíme do staré fary, kde je také výstava betlémů. Ta ale bude přístupná už jen jeden den.
„Aktuálně tu máme celkem 114 betlémů. Jsou tu dokonce i betlémy z Afriky. Dva se slonovou kostí a jeden z ebenového dřeva."

Betlémy na faře v Opočně mohou lidé vidět na Štědrý den od 14:30 do 16:00 hodin. V ulicích města pak budou betlémy vystaveny až do konce roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související