Betlém s více než půlmetrovými figurami zdobí každoročně interiér kostela v Malé České Skalici

23. prosinec 2020 09:37

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v České Skalici na Náchodsku zdobí po mnoho let starý betlém. Tradice jeho vystavení prý trvá několik desítek let, vlastně si už podle věřících nikdo nepamatuje, kdy se do kostela dostal poprvé. V čem je unikátní?

Na vystavění betléma se každoročně schází místní věřící, kteří už znají postup jeho vybudování. I s kulisami je totiž vysoký přibližně tři metry.

Čtěte také

Podle zvuků má člověk spíš pocit, že se začalo v kostele něco přestavovat. Ale on se tady staví betlém opravdu obřích rozměrů. Stojíme pod pódiem, na kterém právě Miroslav Štěpán šroubuje žárovky.
„Každý rok pomáhám betlém sestavovat. Protože už tady pracuji poměrně dlouho, zhruba dvacet let, a vím jak na to, aby to bylo co nejdříve postavené. Předávám zkrátka zkušenosti."

V čem spočívá složitost stavby tohoto velkého betléma?
„Musí se nejdříve postavit takové pódium, na které se pak postaví další schůdky s žárovkami a domy. Z toho je pak celé město."

Betlém s více než půlmetrovými figurami zdobí interiér kostela v Malé České Skalici

Petr a Martin také pomáhají v kostele s vánoční výzdobou. Právě staví stromečky.
„Chodíme sem každou neděli. Jednotlivé roky se výzdoba a počet stromečků liší. Většinou máme jeden vzadu u bočního oltáře a dva po stranách. Ještě další dva jsou vpředu u hlavního oltáře a jeden před obětním stolem. Pak máme ještě u betlémku asi tři."

Čtěte také

Marie Kašparová pomocí posunků, takové pantomimy, řídí v kostele celé dění. Každý rok dohlíží a pomáhá se stavbou zdejšího betléma. Figurky jsou staré, co se o betlému vlastně ví?
„Lidé, kteří už jsou v důchodu, tak si pamatují z mládí, že tady už betlém stával. Zatím se nám nepodařilo přesně dohledat, z kterého je roku. Kdy byl vyroben nebo pořízen do zdejšího kostela. Takže už je hodně starý."

Přemýšleli jsme, kolik lidí se podílí na stavbě betléma. Tady se to doslova hemží lidmi.
„Někdy nás bývá i víc. Ale vzhledem k situaci, tak jsme se tu sešli pouze rodiny, které jsou vlastně příbuzné."

Na unikátní betlém v kostele Nanebevzetí Panny Marie v České Skalici na Náchodsku se budou moci přijít lidé přijít podívat od Štědrého dne až do neděle 27. prosince.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související