Olešnice u Červeného Kostelce se připravuje na posvícení. Pečou se pravé posvícenské koláče

10. říjen 2021 08:23

V mnoha domácnostech malé obce Olešnice u Červeného Kostelce na Náchodsku v této chvíli voní posvícenské koláče, vaří se knedlíky a svíčková na smetaně nebo se pomalu peče husa. Lidé tu totiž desítky let dodržují tradici podzimního posvícení. 

Čtěte také

Hlavní program se odehrává vždy v pondělí, kdy se obyvatelé každoročně schází v průvodu s medvědem, nedělní odpoledne zase patří rodinám a přeje setkávání blízkých.

Tady to krásně voní!
„Dělala jsem těsto. Teď už je vykynuté. Udělají se kuličky, které se potom rozválí. Přetáhnu je, potom posypka, pomazat vajíčkem."

To jsme si v kostce shrnuli, jak se dělají u Kábrtů v Olešnici posvícenské koláče. Kolik jich bude? Protože těsta vidím opravdu hodně.
„Zatím jsem zadělala těsto z jednoho kila mouky a pak se rozmyslím, jestli ještě budu pokračovat."

Strávníků je tady určitě hodně.
„Je nás v rodině celkem 31. Z toho je 19 vnoučat. Takže toho potřebujeme opravdu dost, protože koláče mají všichni rádi. Babička mne taky musí hlídat, abych jí to nesnědl. Aby na vnoučky nějaké koláče zůstaly. Já mám nejraději makované."

Posvícení má v Olešnici velkou tradici

Každoročně se tu na něj připravují a takzvaně drží posvícení.
„Ano, držíme posvícení. Už od našeho mládí. Teď mi je 78 let a každý rok jsme měli posvícení. A k tomu ještě na svatého Antonína držíme pouť, takže dvakrát do roka se sejde celé příbuzenstvo. To nás bývá i 40 nebo 50. Jak kdy."

Čtěte také

Co vlastně pro vás posvícení znamená?
„Posvícení je odvozeno od termínu posvěcení chrámu. My tady máme kapličku svatého Antonína. Vždy, když se kaplička dokončí, tak se posvětí. A to bylo druhou neděli v října. Podle toho se drží tradice."

Babička neztrácí čas a při našem povídání stále koulí koláče. Ale posvícení není jen o koláčích, patří k tomu ještě něco dalšího.
„U nás tedy husa nebývá, my jsme spíš na svíčkovou. A to tedy představuje několik kilogramů masa, zhruba šest knedlíků a asi šest nebo sedm litrů svíčkové omáčky."

„Opravdu, babiččina svíčková je vynikající. Na tu se všichni těšíme. Že si ji zase dáme."

Posvícení v Olešnici u Červeného Kostelce na Náchodsku vyvrcholí v pondělí dopoledne slavnostním průvodem. Ten bude v dopoledních hodinách odcházet za zvuků kapely do červenokosteleckého kostela.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související