V Olešnici na Náchodsku putuje při posvícení s průvodem také medvěd. A dokonce mluví

16. říjen 2018 10:41

Olešenské posvícení má dlouholetou tradici. Lidé z malé obce nedaleko Červeného Kostelce na Náchodsku se rok co rok scházejí a společně putují v průvodu s muzikou a povozem taženým koňmi do tři kilometry vzdáleného kostela na mši. Sláva je to veliká, proto na ní nemohla chybět ani reportérka Jana Házová.

V posvícenském průvodu v Olešnici na Náchodsku nechybí už třetím rokem medvěd. Normálně sice nemluví, ale tentokrát udělal výjimku a promluvil.

Lidé z Olešnice u Červeného Kostelce na Náchodsku budou ještě letos víc chráněni před povodní

Obyvatele Olešnice u Červeného Kostelce už brzy ochrání nová protipovodňová opatření

Obyvatele Olešnice u Červeného Kostelce už brzy ochrání nová protipovodňová opatření. Poldr na říčce Olešnici výrazně omezí rozvodnění tohoto toku, výstavba cesty zase zabrání stékání vody z polí při silných srážkách.

„Ano, je to tak, zdejší medvěd mluví. Já se už od dětství účastním průvodu. Jako dítě jsem vždy jezdila. A vím, že to byl vždy průvod s medvědem. Ale jediný medvěd co s námi jel, tak byl plyšový na voze. Měla jsem vždy přání, toho živého medvěda zažít. A když se objevila možnost zapůjčení kostýmu, tak jsem ráda, že můžeme dětem tuto příležitost zprostředkovat," říká Klára Nýčová v masce medvěda.

Pamětník a účastník průvodu Jiří Kábrt připojil slova o historii zdejšího posvícení: „Tradice Olešenského posvícení sahá až do 50. let minulého století, co se pamatuji jako dítě školou povinné. Potom se to zrušilo a nesmělo se posvícení dělat. A po roce 1989 jsme to hned obnovili. Tedy dnes jdeme už po devětadvacáté. Máme z toho radost, že se lidé sejdou. Dnes nám přeje dokonce i počasí, tak se to určitě vydaří."

Olešenské posvícení má už dlouholetou tradici

Jídlo, pití, pohoštění a zábava je především v režii místní hospodské Renáty Tylšové: „Připravili jsme párky, pivo, výborné slané rohlíčky. A samozřejmě nějakého paňáčka na zahřátí. Kachna je v místní sokolovně. Jsem ráda, že se vracíme opět k místním tradicím. Mladí si vezmou dovolenou a snažíme se prostě tuto tradici udržovat aby to tu žilo."

Průvod zamířil do Červeného Kostelce na mši svatou. Odtud se vrátí zpět do Olešnice, aby se tady posvícení náležitě oslavilo.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související