Odpady v Královéhradeckém kraji nejlépe třídí obyvatelé Malé Úpy, Černého Dolu a Hostinného

6. červen 2023 08:02

Pořadatelé soutěže Čistá obec vyhlásili výsledky třídění odpadu pro Královéhradecký kraj. V kategorii do 300 obyvatel je nejlepší Malá Úpa, ve městech a obcích do dvou tisíc obyvatel Černý Důl a v kategorii nad dva tisíce obyvatel vyhrálo Hostinné na Trutnovsku.

Čtěte také

Podle regionálního manažera pořádající společnosti EKO-KOM, a.s. Jiřího Záliše se v kraji dlouhodobě nejvíc daří třídit právě v menších městech. „Nejjednodušší je to ve městech střední kategorie, kolem 5 až 8 tisíc obyvatel. Kdy je to tak malé město, že se ti lidé stále víceméně znají. A přitom už je to město, které má svůj odborný aparát, který se třídění odpadů věnuje. Tato města obecně dosahují nejlepších výsledků.“

V třídění odpadu, které se v této soutěži hodnotí, si v celorepublikovém srovnání pravidelně vede dobře celý Královéhradecký kraj, říká náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. „Je to pro nás samozřejmě dobrá vizitka. Ale na druhou stranu pořád můžeme přidat a ve spolupráci s obcemi a městy se o to snažíme. Aby třeba i výuka k ekologii, která začíná na předškolních zařízeních, byla směřována tímto směrem. Že třídění odpadů není dobré jen pro životní prostředí, ale má to i pozitivní ekonomický dopad.

Soutěže Čistá obec se automaticky účastní všechny obce Královéhradeckého kraje zapojené do systému zpětného odběru a využití obalových odpadů. Ten provozuje Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a. s., která má k dispozici přesná data o množství vytříděného odpadu.

Čtěte také

„V oblasti odpadu považuji za zcela zásadní předcházení jeho vzniku. To ovšem není úplně možné, je tedy důležité vzniklý odpad třídit,“ říká náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství Pavel Bělobrádek.

„Mrzí mě, když v nádobách na směsný odpad vidím to, co tam nepatří, plasty, sklo, papír nebo bioodpad. Velmi rád se proto účastním předávání cen představitelům obcí, jejichž obyvatelé pochopili, jak důležité třídění je,“ dodal.

Čtěte také

Drtivá většina obyvatel Česka má možnost odpady třídit. Do systému třídění a recyklace obalů je u nás zapojeno více než šest tisíc obcí a měst. „Počet aktivních třídičů se stále zvyšuje. Loni to bylo o dvě procenta, takže dnes můžeme říct, že tři čtvrtiny obyvatel naší země odpad třídí,“ hodnotí situaci regionální manažer společnosti EKO-KOM Jiří Záliš.

Který přidává další zajímavá data: „Každý obyvatel Česka za rok průměrně vytřídil téměř čtyřiadvacet kilogramů papíru, jednadvacet a půl kilogramu kovů, sedmnáct kilo plastů, patnáct kilogramů skla a skoro půl kilogramu nápojových kartonů. Z celkového množství obalových odpadů se podařilo využít více než osmdesát procent. Konkrétně 71 % prošlo recyklací, deset procent bylo využito energeticky.“

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související