Odmrazování lednice bez fénu, mobil vždy jen s originální nabíječkou. Prevence požárů v domácnostech

8. červen 2023

Ivana Nohová 14 let pracovala jako projektantka, dva roky jako investiční technik na velkých průmyslových stavbách, 25 let byla vedoucí Oddělení stavební prevence Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje a je druhou viceprezidentkou Profesní Komory Požární Ochrany. Jako téma radioporadny jsme zvolili obecnou prevenci před nebezpečím požárů v domácnostech.

Dočetla jsem se například, že odmrazování ledničky či mrazáku bychom rozhodně neměli nikdy dělat fénem. V čem je to nebezpečné?

Důvod je velmi prostý. V mrazácích nebo i chladničkách vzniká při odmrazování vlhké a mokré prostředí.

Na internetu najdete spoustu videí, kdy nabíječky vyhořely. Tedy platí zásada nabíjet vždy pod dozorem, ať už nabíjíte cokoliv.
Ivana Nohová, viceprezidentka Profesní Komory Požární Ochrany

A žádný z běžných elektrických spotřebičů v domácnosti nemá krytí požadované do takového prostředí. To znamená, že tam hrozí poměrně vážný úraz elektrickým proudem. Tedy to rozhodně ne.

Čtěte také

A bývá někdy i zvykem dávat při rozmrazování do ledničky i svíčku. Lidé mají představu, že celý proces urychlí. To možná ano, ale včetně příjezdu hasičů, protože od takových iniciativ bývá poměrně hodně požárů.

Takže tady jsou dvě rady. Pokud nechcete měnit spotřebiče za novější, které bych ale velmi doporučovala, protože jednak ušetříte za energie a také tyto nové ledničky už se umí odmrazovat samy, tak radím dát dovnitř nádobu s horkou vodou, prostě hrnec s ohřátou vodou. Tím to urychlíte.

Dalším aktuálním tématem jsou nabíječky k mobilním telefonům nebo notebookům. Jaké tady jsou základní doporučení, na co si dávat pozor?

Čtěte také

Nejdůležitější je základní rada a ta zní, vždy používat jen originální a certifikované výrobky. Je mnoho výrobců nabíječek, kde ale ty požadované vlastnosti nejsou zaručeny. Na internetu najdete spoustu videí, kdy takové přístroje vybuchly nebo hořely. Tedy platí zásada nabíjet vždy pod dozorem, ať nabíjíte cokoliv.

Investice do originálních zařízení se v tomto případě rozhodně vyplatí. Protože jakákoliv úspora financí by se vám mohla nepěkně prodražit.

Teď se přesuneme do kuchyně. Začne nám hořet olej na pánvičce. Co s tím máme dělat? Už víme, že rozhodně do toho nelít vodu.

Obecně v bytech u nás není předepsána povinnost mít hasicí přístroj. Ale je pravda, že my tím doma vybaveni jsme, protože jsme oba hasiči. Víme tedy, co oheň umí. Ale v tomto případě, pokud už se něco stane, tak skutečně do tuku nelít vodu. Protože ta se okamžitě rozloží na vodík a kyslík a pak dochází k poměrně explozivnímu hoření, po kterém obvykle končí vypálená celá kuchyň.

Čtěte také

Ale rada tady je velmi jednoduchá. Vezměte tu největší pokličku, jakou doma máte, a zakryjte jí pánev nebo hrnec. Protože tak zamezíte přístupu vzduchu a úplně krásně celý problém uhasíte. Každopádně neotvírejte okno a nevyhazujte to ven, protože nevíte, kdo zrovna pod oknem stojí. Takové případy se také poměrně často stávají.

My jsme z osobní zkušenosti z našich domácností vybavili všechny příbuzné hasicím přístrojem, který je ve spreji. Vypadá jako velký lak, takže se ho ani naši starší spoluobčané nebojí. A je dobré ho místě v dosahu, nikoliv někde pečlivě schovaný. Aby byl na první dobrou k dispozici. On sice nevydrží dlouho, ale na první zásah to postačí.

Celou radioporadnu s Ivanou Nohovou z Profesní Komory Požární Ochrany si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.