Odběry na COVID-19 budou od pondělí 6. dubna provádět všechny nemocnice Královéhradeckého kraje

5. duben 2020 10:21

V Královéhradeckém kraji vznikají nová odběrná místa. V odběrech na Covid-19 bude pokračovat i trutnovská nemocnice. Pacienti s lékařským doporučením k otestování na Covid-19 budou moci od pondělí 6. dubna navštívit kteroukoliv krajskou nemocnici. 

Čtěte také

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje spouští od pondělí 6. dubna 2020 testování v Oblastní nemocnici Jičín a Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem.

Provoz se v pondělí znovu obnoví také v testovacím stanu u trutnovské nemocnice a nadále fungují testovací místa v areálech Oblastní nemocnice Náchod a Nemocnice Rychnov nad Kněžnou.

„Tímto krokem máme plošně vykryté celé území Královéhradeckého kraje a můžeme tak maximálně vykrýt nutnost vyšetření všech indikovaných občanů. Nejdražší veličinou je nyní pro nás čas, a proto jsme zkrátili časovou dostupnost vyšetření na nejnižší možnou míru odpovídající našim maximálním možnostem," řekl k rozšíření počtu odběrných míst náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Ing Aleš Cabicar z TOP 09.

Vchod do nemocnic hlídají strážníci a medici

Testování je v současné době určeno pouze pro pacienty, které k vyšetření odeslal indikující lékař či Krajská hygienická stanice.

Čtěte také

Všech pět testovacích míst v areálech krajských nemocnic bude fungovat ve všedních dnech od 8 do 12 hodin v režimu drive-in pro pacienty s doporučením od lékaře.

Žádáme pacienty, aby do stanů přijížděli s potřebným doporučením vlastním vozem a během vyšetření nevystupovali. Zdravotníci přes okénko vozu odeberou stěry ze sliznic. Pacienti, kteří nemohou využít vlastní vozidlo, mohou stále využít možnost domácího odběru.

„Od tohoto kroku si slibujeme, že tím napomůžeme k získání ještě přesnějších dat, které se pak promítnou do modulů o vývoji epidemie a mimo dalšího tak ještě více napomůžeme chránit naše zdravotníky, když budeme mít zmapovaná místa výskytu v našich lokalitách," okomentovala vznik nových odběrových míst předsedkyně představenstva Zdravotnického holdingu KHK, Ing. Ivana Urešová.

autor: baj | zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s.
Spustit audio

Související