VIDEO: Dekontaminace záchranářů po ošetření pacienta s podezřením na onemocnění COVID-19

27. březen 2020

Pokud výjezdová skupina zdravotnické záchranné služby ošetřuje pacienta s prokázaným onemocněním COVID-19, jeho předáním ve zdravotnickém zařízení to zdaleka nekončí. Rozjíždí se kolotoč činností, díky kterému je zabezpečeno, že zasahující záchranáři budou dekontaminováni a sanitka vydezinfikována. 

Mnoho hodin společných výcviků všechny naučilo zvládnout celou operaci rychle a efektivně.

Čtěte také

Přesto zejména proces dezinfekce pacientského prostoru sanitky prostřednictvím speciálního přístroje znamená, že posádka minimálně hodinu a půl chybí v u pacientů v terénu.

V méně závažných případech se používají jedonudšší metody dekontaminace, u kterých nemusí být přítomnost hasičů nutná.

V případě požadavku na plnohodnotnou dekontaminaci zdravotnických záchranářů a sanitky ZZS vyjíždí z centrální hradecké stanice jednotka složená z minimálního počtu 4 až 6 hasičů. V blízkosti Fakultní nemocnice Hradec Králové bylo zřízeno provizorní dekontaminační stanoviště, na které v případě vyhlášení poplachu jede jedna cisternová automobilová stříkačka a měřicí vůz.

Jak probíhá dekontaminace ZZS po ošetření pacienta s podezřením na onemocnění COVID-19?

Hasiči připraví před příjezdem sanitky prostor pro dekontaminaci, kde je vymezena nebezpečná zóna, nástupní prostor a prostor pro svlékání osobních ochranných prostředků (OOP).

Jeden člověk z jednotky připravuje speciální přístroj na dezinfekci prostor sanitky. Při dekontaminaci musí být hasiči důslední a vždy myslet na to, že je třeba vyčistit všechny prostory, které mohly být kontaminovány. Jde hlavně o kliky a madla ve vozidle, prahy, volant atd.

Čtěte také

Samotná dekontaminace posádky je již díky několikaletým zkušenostem a spolupráci mezi hasičským záchranným sborem a zdravotnickou záchrannou službou nacvičena. Jeden až dva hasiči provádí nános dekontaminačního činidla (persteril 4% a 0,4% na pokožku).

Po důkladné dekontaminaci dochází k svlékání OOP za pomoci a instrukcí hasičů a dohlížejícího záchranáře. Celý proces je časově a organizačně velmi náročný. Jednotky vždy postupují dle metodických pomůcek, jakými jsou např. bojový řád, či soubor typových činností.

S přibývajícím počtem podezření na výskyt onemocnění se i další centrální stanice v okresech setkávají s nutností dekontaminovat posádky ZZS v oblastních zařízeních. Zde je postup obdobný, jen prostory k dekontaminaci se hledají mnohem obtížněji.

Jak probíhá dekontaminace ZZS po ošetření pacienta s podezřením na onemocnění COVID-19?
autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.