Hradečtí strážníci každý den přijímají desítky oznámení na porušování povinnosti nosit roušku

26. březen 2020 11:43

Městská policie v Hradci Králové denně kontroluje nošení roušek na území města. Při oznámení porušování povinnosti nosit roušku musí strážníci vždy vyjet. Lidem bez zakrytých úst a nosu hrozí pokuta ve výši několika tisíc korun.

Čtěte také

„Lidé si hodně stěžují, že se jim v tom špatně dýchá. A že v tom špatně vypadají. Je to prostě pro ně nepřirozená věc, mít tohle na obličeji," vyjmenovává časté výmluvy lidí bez roušek strážník Městské policie Hradec Králové Jiří Ludvík.

Povinnost mít na veřejnosti zakrytý nos a ústa mají všichni na území České republiky od 19. března. Vláda toto opatření zavedla kvůli šíření koronaviru.

Kde k porušování tohoto nařízení dochází nejvíc, upřesňuje Jiří Ludvík.
„Řešíme to hlavně u nádraží, kde se srocují lidé před nástupišti. Potom na velkých zastávkách městské hromadné dopravy a u obchodních center. Buď si to neuvědomí a roušku si sundají, nebo tam kouří. A když je tam nějaké stravování, tak si dají něco k jídlu."

V Červeném Kostelci rozdávají zdarma obyvatelům města roušky s nanovlákny

Strážníci vyjíždí k případům mnohokrát až po oznámení na linku 156, říká mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.
„Dá se říct, že operační pracoviště přijímá o sto procent více oznámení než v loňském roce ve stejném dnu. To znamená, že naši operační důstojníci opravdu odpovídají denně téměř na 40 volání, které se týkají pouze samotného upozornění na porušování nařízení vlády."

Čtěte také

Městská policie se přestupky snaží řešit nejprve upozorněním a domluvou.

Co dotyčnému hrozí za jejich neuposlechnutí, dodává Eva Kněžourová.
„Samozřejmě že v případech, kdy tito lidé nejsou srozuměni s tím, že musí mít zakrytý obličej, tak v tomto případě hrozí těmto lidem oznámení ke správnímu orgánu města, kde výše sankce může dosáhnout až 20 tisíc korun. Ale to je opravdu krajní případ."

Od začátku tohoto nařízení předali strážníci ke správnímu řízení celkem 6 událostí. Povinnost nosit na veřejnosti ochranu dýchacích cest platí až do odvolání.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související