Sháníte ochranné pomůcky? „Rouškomaty“ je nabízí například v Hronově a Náchodě

3. duben 2020 12:02

V Česku postupně přibývají automaty na ochranné pomůcky. Koupit se v nich dají nejčastěji roušky, nechybí ale třeba ani dezinfekční mýdla i gely či gumové rukavice. V Královéhradeckém kraji nabízí takovou službu v Náchodě nebo Hronově.

„Průběžně všechno, ale hlavně to jsou dezinfekce," popisuje starosta Hronova Petr Koleta z Hnutí ANO o co mají lidé při nákupu ze speciálního automatu největší zájem.

Čtěte také

Automat si město půjčilo od soukromé firmy, která ho na prodej ochranných pomůcek upravila.
„Přidělala různé zarážky, aby to mohlo fungovat. Zareagovala okamžitě."

V Hronově je automat v provozu už víc než týden, doplňovat se musí několikrát denně. S mincemi v ruce v něm nakupuje i paní Alena.

Kromě dvou roušek si odnáší i dvě dezinfekční mýdla. Bydlí v Broumově, v Hronově je zaměstnaná v jedné z místních firem.
„V práci jsme se o tom bavili, že to tady je. Tak mi stálo opravdu za to dříve vstát a dojet si sem."

Sháníte ochranné pomůcky? "Rouškomaty" je nabízí například v Hronově a Náchodě

Nakupovat ze speciálního automatu mají možnost lidé i v Náchodě. Tam jsou k dispozici sice jen jednorázové roušky, denně se jich ale prodá zhruba dva tisíce kusů.

Čtěte také

„Snažíme se je doplňovat průběžně. Skoro každou hodinu," říká vedoucí správního odboru Hana Horáková.

Rouškomat je v podloubí náchodské radnice v provozu od osmi do osmnácti hodin, maximálně by si lidé měli koupit pět balení.

„Samozřejmě je to na ohleduplnosti těch lidí. U rouškomatu vyloženě stálou kontrolu nemáme," vysvětluje Hana Horáková. Současně ale upozorňuje, že automat na roušky je pod stálým dohledem jedné z kamer městské policie.

Spustit audio

Související