Oteplování láká do hradeckých Městských lesů. I tam ale platí povinnost dodržovat nařízená opatření

3. duben 2020 08:31

Stovky lidí denně míří do hradeckých Městských lesů. Teploty kolem patnácti a příští týden podle předpovědi i přes dvacet stupňů jsou tou nejlepší pozvánkou. I v době nouzového stavu se tam smí, ovšem i v lese platí opatření proti šíření koronaviru. Například byste tam neměli chodit ve skupinkách. 

Čtěte také

„I několikrát denně mám několik telefonátů od uvědomělých občanů, kteří upozorňují, že někde sedí víc než dva lidé a co s tím uděláme," popisuje ředitel městských lesů Milan Zerzán s tím, že většina návštěvníků ale pravidla včetně nošení roušek dodržuje.

Že lidé do lesa chodí, je v těchto dnech v pořádku, a je to dokonce zdraví prospěšné, říká Milan Zerzán.
„Jehličnatý les ničí až 90 procent bakterií, virů a všeho možného. Tedy jehličnaté lesy jsou velmi zdravé pro dýchání a příjemně se nám jimi prochází. Je to krásné prostředí."

Čtěte také

Návštěvníci jsou v lese vítáni, ale měli by si také uvědomit, že lesy nejsou jen rekreačním místem.
„V sobotu či neděli nám to tolik nevadí. Ale v týdnu, když mají lidé volno a jdou do lesa dopoledne, tak naši lidé tam provádějí nějakou údržbu a jsou tam v pracovní činnosti, protože to máme jako zaměstnání, tak lidé to vnímají, že tam jdou za rekreací a my jim tam překážíme. Vadí mi ten pocit, že z toho vzniká zbytečná nervozita a různé střety."

A pak je tu ještě jedna prosba ředitele Městských lesů.

„Protože lidé po sobě nechávají různý nepořádek v lese, který musíme potom uklízet, tak bych je prosil, aby si z lesa všechno odnášeli a nepřidělávali nám práci," uzavírá ředitel Městských lesů Milan Zerzán.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související