FOTONÁVOD: Jak si upéct čerstvý chleba i bez domácí pekárny
Recept i samotné pečení jsou jednoduché, jen počítejte, že celý proces zabere poměrně hodně času. Doma tenhle chleba už roky peče jedna z našich rozhlasových kolegyň a podělila se s námi o návod.
Když se rozhodnete upéct si chleba podle tohoto receptu, počítejte s tím, že od zadělání těsta po samotné pečení potřebujete 12 - 16 hodin, přesně takovou dobu totiž těsto „odpočívá“; ne méně než 12 hodin, ne více než 16 hodin. Naše kolegyně doporučuje například zadělat si těsto v 7 hodin ráno, potom můžete začít péct v 7 hodin večer, zabere vám to čas do 9 večer a k snídani budete servírovat čerstvý domácí chléb.
Budete potřebovat:
- hladkou pšeničnou mouku
- žitnou chlebovou mouku
- sušené droždí
- sůl
- ocet
- semínka (sezamová, lněná, slunečnicová), oříšky nebo mandle (podle chuti)
- velký hrnec s poklicí
Doba přípravy: 10 minut
Doba kynutí: 12 - 16 hodin
Doba pečení: 2 hodiny
Zadělání těsta:
V míse smíchejte:
3 hrnky pšeničné mouky
1 hrnek žitné mouky
2 kávové lžičky soli
1 sáček sušeného droždí
semínka a oříšky dle chuti – od každého hrst*
Potom přidejte:
2 hrnky vlažné vody
2 kávové lžičky octa
*pokud budete dávat semínka i oříšky (doporučujeme zkusit mandle), ve větším množství, přidejte ještě půl hrnku vlažné vody, semínka nasají vodu a těsto by se pak mohlo drobit.
Těsto v míse dobře promíchejte, bude tekutější, toho se nelekejte, potom ho přikryjte třeba utěrkou a uschovejte na ne příliš chladném místě. Tam ho nechte odpočívat oněch zmiňovaných 12-16 hodin.
Další popis je ve fotogalerii:
Naše kolegyně, která nám návod poskytla, si přála zůstat nejmenovaná a my jejímu přání vyhovíme. Jen nás ještě žádala, abychom určitě zdůraznili, že tento recept není její, našla ho asi před 3 lety na internetu a už si nepamatuje kde. A protože už těsto zadělává „z hlavy“, nedohledala ani onen vytištěný recept. Tímto by chtěla autorovi původního receptu poděkovat, a pokud se najde, ať se určitě přihlásí.
Související
-
10 praktických rad k vaření v náročné době. Chystáme doma s dětmi zdravé a chutné snídaně a svačiny
Spojili jsme se s Ing. Barborou Hernychovou ze společnosti PROBIO a zeptali jsme se jí na praktické rady týkající se vaření v dnešní době. Získali jsme také levné recepty.
-
Milion roušek chce do Velikonoc ušít spolu s dobrovolníky Oblastní charita Červený Kostelec
Oblastní charita v Červeném Kostelci by ráda do Velikonoc ušila milion roušek. Hotové výrobky by pak zamířily mezi seniory nebo pracovníky v sociálních službách.
-
Jak používat roušku a starat se o ni. Co je nutné dodržovat a co naopak nefunguje
Moc děkujeme všem, kteří nosí roušky a chrání tak sebe i ostatní. Aby ovšem roušky plnily svůj účel, je nutné dodržovat pravidla při jejich používání a také se o ně starat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.