Krajské nemocnice vyčleňují oddělení pro péči o pacienty s podezřením na COVID-19

19. březen 2020 07:45

Oblastní nemocnice Náchod, Trutnov a Jičín připravují samostatná lůžková oddělení pro záchyt pacientů s respiračními potížemi, kteří mají podezření na nákazu koronavirem. Součástí těchto oddělení budou speciální ambulance, v nichž bude pracovat personál vyškolený pro provádění stěrů pro vyšetření na Covid-19. 

Čtěte také

Mikrobiologická laboratoř v trutnovské nemocnici se zároveň připravuje na provádění testů na toto onemocnění.

„Ačkoliv se nemocní v našem kraji počítají stále na jednotky, připravujeme se na situaci, že epidemie nabere větších rozměrů. V takovém případě budou krajské nemocnice připraveny postarat se o pacienty s onemocněním COVID-19, kteří budou potřebovat hospitalizaci,“ vysvětluje naplánovaný postup Ing. Aleš Cabicar z TOP 09, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast zdravotnictví.

Jako první spustila improvizované infekční oddělení Oblastní nemocnice Jičín v přízemí pavilonu chirurgie v prostorách gastroambulancí. Nové oddělení s 19 lůžky má samostatný vchod z Bolzanovy ulice. Nemocnice už má připravené i týmy lékařů a zdravotníků, kteří se tu budou střídat ve směnném provozu.

Vchod do nemocnic hlídají strážníci a medici

Dále je vyškoleno šest odběrových sester, které by měly provádět stěry pro vyšetření na Covid 19. Stále však přetrvává akutní nedostatek ochranných pomůcek, zejména respirátorů.

„Jsme připraveni, využiti budeme v případě, že bude mít Fakultní nemocnice Hradec Králové nedostatečnou kapacitu pro příjem těchto pacientů,“ vysvětluje ředitel nemocnice Tomáš Sláma.

Čtěte také

U vchodu do jičínské nemocnice je stan, kde příchozí informují městští strážnici společně se zdravotníkem, podobně jako u vchodů do všech krajských nemocnic.

„Žádáme všechny občany, aby naše nemocnice navštěvovali jen případě akutního problému. Podobně jako v jičínské nemocnici od čtvrtka 19. března spouští vyčleněná oddělení i náchodská a trutnovská nemocnice. Podmínkou vzniku těchto oddělení je samostatný vchod a možnost oddělit tyto prostory od zbytku nemocnice,“ popsala aktuální přípravy na pacienty s koronavirem Ing. Ivana Urešová, předsedkyně představenstva ZH KHK, která zároveň vyjádřila poděkování zdravotníkům za schopnost pružně reagovat na neobvyklou situaci.

Trutnovská nemocnice se v těchto dnech připravuje na testování nemocných. Testy zde začnou zdravotníci ve stanu provádět od příštího týdne.

Vstup na infekční oddělení v Jičíně z Bolzanovy ulice
autor: baj | zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s.
Spustit audio

Související