Od pravěku po vrcholný středověk na Železnicku. Expozice „za zavřenými dveřmi“ čeká na návštěvníky

2. únor 2021 09:09

Za zavřenými dveřmi Vlastivědného muzea v Železnici připravili zaměstnanci novou stálou  expozici Od pravěku po vrcholný středověk na Železnicku. Využili toho, že před dvěma lety muzeum získalo zpátky sbírku svých archeologických předmětů. 

Hlavní zásluhu na tom má nadšená muzejnice Simona Hrabalová, která je také autorkou expozice. Na podrobnosti se jí v železnickém vlastivědném muzeu ptala redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Expozice „Od pravěku po vrcholný středověk na Železnicku" vznikla za podpory Královéhradeckého kraje. Vytvořila ji kurátorka Simona Hrabalová pod odborným dohledem PhDr. Evy Ulrychové, které patří poděkování za pomoc při instalaci exponátů a přípravě textů k nim. Její zásluhou je archeologická sbírka ucelená a podrobně popsána.

Muzejnice Simona Hrabalová je autorkou ilustrací k textové části i obrazu polozemnice na stěně a kopiemi pravěkých předmětů - tkalcovského stavu a vřeténka, s technickými pracemi vypomohl Jan Hrabala. Nové vitríny vytvořil truhlář Josef Kracík ze Železnice.

Muzejnice S. Hrabalová u tkalcovského stavu, který pro expozici vyrobila

Simona Hrabalová k expozici uvedla:
„Je to krásný pocit, že jsem se na něčem takovém mohla osobně podílet a moc se těším na návštěvníky. Expozice je určena i školám, hlavně žákům druhého stupně. Mám pro ně připravený edukační program, ale není problém, abych jej přizpůsobila i mladším dětem pro doplnění výuky dějepisu."

Čtěte také

Co v nových vitrínách také uvidíme: sklo, keramiku, kopí, dýky, přesleny nebo bronzový náramek, vzácný nález zdobeného parohu úštěpy, část vyhřívané stěny kachlových kamen z hradu Bradlec, vývrtky z otvorů kamenných nástrojů.

Nálezy jsou mimo jiné ze zřícenin hradů Bradlec a Kumburk, z Kozákova, i přímo ze Železnice.

Spustit audio

Související