Stav muzea v Železnici na Jičínsku se velmi zhoršil. Pracovnice začaly stěhovat na 800 exponátů

6. březen 2020 09:40

V Železnici u Jičína se velmi zhoršil stav místního muzea. Kvůli špatnému odvodnění objektu se ve zdech objevují praskliny, které se zvětšují. Muzejnice už začaly některé místnosti vystěhovávat. Vedení města chce s opravami a zajištěním objektu začít na jaře. 

Provoz muzea bude omezen, ale otevřené zůstane. Část expozice a výstavy budou přesunuty do jiných prostor a do vedlejší dřevěné chalupy.

„Jsou tady už zastaralé okapy, takže zde docela dost sákne voda do zdiva. Je vidět opadaná omítka a různé vlhké mapy na stěnách," ukazuje pracovnice muzea Simona Hrabalová následky, které způsobuje voda.

V Železnici u Jičína se velmi zhoršil stav místního muzea

Vcházíme dovnitř, stoupáme do prvního patra

Další pracovnice Aranka Novotná vchází do místnosti, kde se prý praskliny stále zvětšují a přibývá jich.
„Jsou tu praskliny po celé zdi, od stropu až dolů. Vedle oken i nad nimi a podél dveří."

Čtěte také

Právě tyto místnosti v jihovýchodní části budovy jsou poškozeny nejvíc. Pracovnice muzea už začaly stěhovat exponáty, těch je celkem kolem 800. Prozatímní místo najdou v depozitáři.
„Když se rozhlédneme, tak obrazy, sklo a porcelán už máme v krabicích a je to odneseno do depozitářů. A s těmi velkými kusy nám musí někdo pomoci."

Stav muzea se podle nezávislé starostky Dany Kracíkové hodně zhoršil.
„Musíme do toho jít, protože jinak by nám muzeum spadlo. Když začaly opadávat omítky, tak jsme zvažovali, že se v některých místnostech přestane provázet."

Čtěte také

Vedení města chce v následujících dnech vyhlásit soutěž a vybrat zhotovitele, aby práce mohly začít co nejdřív.
„Hlavním problémem je asi to, že dochází k vysychání podloží a celá budova vlastně ujíždí po svahu, na kterém stojí. Stejný problém potkal i blízký kostel asi před třemi lety. A kromě toho tady ještě není dobře vyřešeno odvodnění dešťové kanalizace, takže pod objekt ještě podtékala voda. Tedy se budou muset tyto dva problémy vyřešit současně."

Starostka zdůrazňuje, že jde o památku, takže bude potřeba šetrného zásahu.
„Mělo by dojít k nějakému zpevnění pomocí mikropilotů a měla by se provést injektáž a vlastní odvodnění."

Z historie Vlastivědného muzea v Železnici:
Muzejní budova je empírová a pochází z roku 1827. Byla vystavěna rok po velkém požáru, který zničil tehdy dřevěnou Železnici. Dříve patřila bohatému kupci, který ji nechal vystavět. Jako muzeum slouží od roku 1940, kdy byla zakoupena díky Františku Menclovi, zakládajícímu členu muzea a řediteli školy. Ten odkázal muzejnímu spolku 150 000 korun a jeho dar umožnil zakoupit dům čp. 181, dnešní muzeum. O rok později, v roce 1941, byla přikoupena i dřevěná roubená chalupa postavená roku 1789.

Předpokládané náklady na zajištění a opravu se podle radnice budou pohybovat kolem 2 milionů korun.

Spustit audio

Související