V bývalých lázních v Železnici na Jičínsku by mohly být ordinace či domov pro seniory

13. květen 2014

Do lázní v Železnici na Jičínsku by se mohl brzy vrátit život. Nový majitel části areálu plánuje, že by tam mohly být ordinace lékařů či domov pro seniory.

Léčebnou, ve které se naplno začala v praxi používat Vojtova rehabilitační metoda, prošly za dobu její existence tisíce pacientů, někteří v ní prožili podstatnou část života.

„Léčili jsme děti s hybnými poruchami, které vzniknou na základě poškození mozku. V té době jsme tady měli 125 lůžek a léčebna byla prakticky celoročně naplněná,“ vzpomíná Marcel Nachtman, který byl v letech 1974 až 1990 primářem dětské léčebny. V lázních tehdy pracovala asi stovka lidí.

Provoz lázní skončil v roce 2002 – kvůli velké konkurenci i restitučním sporům. Od té doby komplex chátral.

Nyní by se tam měl znovu vrátit život. Plánuje to společnost LED Sign, která podstatnou část areálu koupila.

Ordinace praktických lékařů by se mohly do levého křídla lázní po rekonstrukci přestěhovat už letos v září. Pravé křídlo pak má jako domov pro seniory začít sloužit zhruba za dva roky.

Současná snaha o obnovu lázní není první. Loni se o to chtělo pokusit sdružení Vláčkaři, jenže peníze na odkoupení a znovuzprovoznění, které chtělo získat ze sponzorských darů, nesehnalo.

Předseda sdružení Václav Kozel odhadoval náklady na 50 až 80 milionů korun, k dnešku je na transparentním účtu necelých 13 tisíc korun.

autoři: PLE , kov
Spustit audio