Městečko Železnice na Jičínsku vstoupilo do nového roku s Betlémskou cestou. Pojďte se po ní projít!

1. leden 2021

Venkovní galerie nahrazuje v Železnici na Jičínsku tradiční sváteční setkávání místních u muzejní roubenky i v muzeu. Při procházkách železnickými ulicemi můžete betlémské výjevy obdivovat v oknech domů a ve výlohách. 

Největší betlém v životní velikosti stojí právě u vstupu do půvabné roubenky. Právě na tomto zastavení čekala na reportérku Vlaďku Wildovou ředitelka Vlastivědného muzea v Železnici Simona Hrabalová.

Čtěte také

Betlémská cestička vede z Muzejní ulice přes Šimonovu k železnickému náměstí. Nebo také naopak, jak kdo chce.

Potkáte tady betlémy z muzejního depozitáře, ale i několik soukromých. Jsou ze dřeva, z keramiky, z papíru, i z textilu.

Prošli jsme se tudy ještě před příchodem Tří králů a teplo betlémské na nás dýchlo i z výlohy empírového domu manželů Naděždy a Jaroslava Kalouskových na Náměstí Svobody:

Výtvarníci Nataša a Jaroslav Kalouskovi byli zvyklí pravidelně jezdit na adventní trhy.

„Ty poslední nám chyběly, ale ne až tak finančně. Máme spoustu známých, které rádi vidíme. Řešili jsme to posíláním zpráv, ale atmosféra trhů nám chyběla. Chybělo nám, že se lidé navzájem dokážou nabíjet energií. A když k vašemu stánku přijdou a řeknou: to jsme rádi, že jste tady, už jsme se na vás těšili, tak to člověku opravdu chybí,“ dodává k nedávnému adventnímu času Nataša Kalousková.

Manželé Nataša a Jaroslav Kalouskovi vám přejí, ať je Vám v nadcházejícím roce dobře na světě, jste zdraví a máte se rádi

A spolu s manželem Jaroslavem vám pro rok 2021 připíjejí hlavně na zdraví!

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.