Od pondělí 30. 3. pojedou vlaky v „nedělním provozu“. Omezení se dotkne také nevyužívaných autobusů

27. březen 2020

Na šíření onemocnění COVID-19 reaguje Královéhradecký kraj mimo jiné i sérií opatření ve veřejné dopravě. Od pondělí 30. března přejdou vlaky na režim „nedělního provozu“. Omezení se dotkne také dalších nevyužívaných autobusových spojů.

Čtěte také

Na železničních tratích Královéhradeckého kraje dojde k dočasnému snížení rozsahu provozu osobních a spěšných vlaků. Po dohodě s dopravcem České dráhy, a. s., bude v pracovních dnech zajištěn takzvaný „nedělní provoz“, který na některých tratích znamená prodloužení intervalu spojení, případně dřívější ukončení provozu.

„K tomuto nedělnímu provozu budou zachovány první ranní vlakové spoje do práce a další vytipované pracovní spoje, aby v žádném případě nebylo omezeno spojení pro pracující. Přechod na nedělní provoz znamená v pracovních dnech dočasné snížení rozsahu dopravy o zhruba 30 procent. Z důvodu zachování potřebné nabídky spojení na vybraných železničních tratích v našem kraji jsme také oslovili ministerstvo dopravy a požádali jsme o přechodné zastavení rychlíků v námi požadovaných zastávkách, aby případná redukce námi objednávaných spojů, měla co nejmenší dopad na mobilitu našich občanů,“ říká první náměstek hejtmana Martin Červíček z ODS odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Omezení jízdy vlaků v Královéhradeckém kraji od 30. 3. 2020 do odvolání:

Ve stejném termínu dochází k dalšímu omezení i u autobusové dopravy

Společně s předchozími úpravami se rozsah objednávané autobusové dopravy sníží o zhruba 15 procent oproti normálnímu stavu.

Čtěte také

„Obecně lze říci, že v autobusové dopravě dochází k dočasnému omezení provozu turistických spojů, které jsou s ohledem na omezení volného pohybu osob nevyužívané. Dále pak přistupujeme k redukci spojů na trasách, kde je za normálních okolností v dopravní špičce interval spojů 15 nebo 30 minut. Důležité spoje svážející pracovníky do zaměstnání zůstanou, stejně jako odpolední spoje ze zaměstnání, zachovány,“ ujišťuje náměstek Martin Červíček.

Hlavním cílem Královéhradeckého kraje zůstává bezpečnost cestujících i personálu a zajištění dopravy občanů do zaměstnání, a to i za cenu podstatně vyšších úhrad prokazatelné ztráty dopravním společnostem.

Informace o všech změnách najdou cestující na webu www.idos.cz a na telefonní lince 491 580 333 Call centra IREDO.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.