V problémech je řada firem v česko-polském příhraničí. Ze dne na den přišly o polské pracovníky

27. březen 2020 11:41

O půlnoci začaly platit přísnější pravidla pro Poláky zaměstnané v Česku. Podobají se těm, která platí pro Čechy pracující v Rakousku nebo Německu. Pokud teď lidé z Polska překročí hranice, musí po návratu do čtrnáctidenní karantény. Většina jich proto zůstala doma  a tuzemské firmy se kvůli tomu dostávají do problémů.

Čtěte také

„Je to průšvih," říká k novému nařízení polské vlády generální ředitel firmy Atas Náchod Otto Daněk.
„Celkem nám bude scházet mezi 35 až 40 procenty našich zaměstnanců. Ale bude to nerovnoměrně rozloženo. V závodě Náchod bude mít zhruba kolem 15 až 20 procent chybějících, v závodě Velké Poříčí mezi 50 až 60 procenty."

Bez asi 130 lidí z Polska musí Atas omezit výrobu, měsíčně tak přijde na tržbách o zhruba dvacet milionů korun.
„Pracuji v průmyslu od roku 1979 a je to nejhorší moment, který jsem od té doby zažil."

Na hraničních přechodech platí zpřísněný režim pro takzvané pendlery

Omezení pro pendlery způsobí problémy nejen v soukromém sektoru, ale třeba i ve zdravotnictví. Například v náchodské nemocnici teď chybí polovina fyzioterapeutů.

To podle mluvčí Zdravotnického holdingu Královehradeckého kraje Lucie Chytilové znamená omezení rehabilitační péče na lůžkových odděleních.
„Pokusíme se zajistit plný provoz na lůžkách rehabilitačního oddělení, které v současnosti slouží pacientům po akutních operacích. Rehabilitační péče se ale utlumí na lůžkách dlouhodobě nemocných v Jaroměři."

Polští zaměstnanci by mohli v Česku pracovat dál, museli by tady ale dočasně zůstat.

Čtěte také

Třeba společnost Proma Reha chtěla zaměstnance rozdělit na dva čtrnáctidenní turnusy, s tím, že cizincům zajistí ubytování v Česku. Poláci by tak po čtrnácti dnech práce strávili stejnou dobu v karanténě, výroby by se to prakticky nedotklo.

„Což ale odmítají kvůli tomu, že by musela celá rodina do karantény, nejen oni," vysvětluje jednatel společnosti Radek Jakubský.

Proma Reha přitom vyrábí hlavně zdravotnická lůžka a po jejich produktech je enormní poptávka.
„Máme poptávky z celého světa. A v podstatě hlavním kritériem je čas, kdy jsme schopni dodat. Takže při běžné kapacitě 1 500 lůžek za měsíc, kdybychom měli aktuálně 3 000 lůžek skladem, tak je prodáme ihned."

Firma proto maximálně zjednodušuje výrobu a zrušila většinu objednávek na zakázku.

Podobně se bude muset přizpůsobit řada dalších firem v příhraničí, podle odhadů Hospodářské komory totiž jen v Královéhradeckém kraji pracují tisíce Poláků.

Spustit audio

Související