I na železnici dojde v Královéhradeckém kraji od pondělí 23. března k omezení spojů

22. březen 2020 19:12

V reakci na šíření onemocnění COVID-19 zavádí Královéhradecký kraj mimořádná opatření v dopravě s cílem ochránit personál dopravních společností i cestující. S národním železničním dopravcem České dráhy, a. s. se domluvil na dočasném snížení rozsahu objednaného dopravního výkonu v regionální drážní dopravě od pondělí 23. března 2020 od 0:00 hodin.

„V dopravě je nejdůležitější udržet dostatečné počty personálu, a protože některé železniční a autobusové spoje nejsou v současné době prakticky využívané, přistoupili jsme na požadavek dopravců a dočasně snižujeme rozsah objednaných spojů,“ vysvětluje první náměstek hejtmana Martin Červíček z ODS odpovědný za oblast dopravy.

Změny ve veřejné dopravě v Královéhradeckém kraji

Dopravní výkon na železnici by se v případě měsíčního trvání opatření snížil o 17,5 tisíc vlakokilometrů, což představuje zhruba 3,5 procenta.

Dočasné omezení provozu vlakových spojů se týká například úseků tratí č. 047 Teplice nad Metují – Adršpach, č. 026 Náchod – Broumov – Meziměstí, č. 031 Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice, č. 020 Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Choceň, č. 028 Dobruška – Opočno nebo č. 021 Týniště nad Orlicí – Doudleby nad Orlicí.

Dočasné omezení se vztahuje na vlaky, které svým charakterem slouží většinově k přepravě žáků a studentů do základních a středních škol, vlaky doplňující základní interval spojení na dané trati a vlaky sloužící k turistické dopravě nebo spojení do zaměstnání ve výrobním závodu Škoda AUTO Kvasiny.

Čtěte také

„Chtěli jsme toto opatření zavést co nejdříve. S dopravcem jsme se nakonec domluvili na půlnoci z neděle na pondělí. Zároveň jsme se domluvili, že provoz vlaků bude obnoven v plném rozsahu nejpozději do sedmi kalendářních dnů od chvíle, kdy o to požádáme. Jsem také připraven reagovat na podněty k případnému znovuzavedení některých spojů,“ doplňuje náměstek Martin Červíček.

K obdobnému opatření přistoupil Královéhradecký kraj již dříve u autobusové dopravy (snížení o 10 procent), která nyní funguje v podstatě v prázdninovém režimu.

Kraj přijal i další opatření, která mají omezit kontakt zaměstnanců dopravních společností s cestujícími – průvodčí ve vlacích například neprodávají jízdenky a řidiči autobusů přestali pasažéry, kteří musí nyní nastupovat zadními dveřmi, odbavovat.

Aktuální informace o jízdních řádech najdete na www.idos.cz

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související