Hasiči mají napilno. Vedle běžných pracovních povinností rozváží pomůcky z centrálního skladu

27. březen 2020 10:18

I když slouží v omezeném počtu, musí hasiči v Královéhradeckém kraji stíhat vedle požárů a dopravních nehod i záležitosti, související s bojem proti koronaviru. Starají také o distribuci roušek a respirátorů z centrálního skladu. 

Právě ochranný materiál hasiče v těchto dnech zaměstnává možná nejvíc, říká jejich krajský ředitel František Mencl.
„Jednak je u nás uskladněn a jednak je od nás distribuován do celého kraje. To znamená jednotlivým zdravotnickým zařízením, ale i obcím. Jsou to roušky, dekontaminace, zkrátka veškerý materiál je u nás uskladněn a od nás rozvážen."

Hasiči pracují v menším počtu lidí

Tohle všechno hasiči zvládají i přesto, že aktuálně pracují v menších počtech.

Čtěte také

I oni se snaží minimalizovat riziko nákazy při kontaktu většího počtu lidí, vysvětluje František Mencl.
„Řádově asi třetina je na pracovišti a třetina je v pohotovosti doma. To znamená, že na centrální stanici v Hradci Králové slouží 12 příslušníků. Na centrálních okresních stanicích slouží 8 příslušníků. A na ostatních stanicích slouží 4. Jsou to minimální počty. Ostatní příslušníci jsou připraveni doma na telefonu."

Přes omezené množství hasičů ve službě se podle Františka Mencla není potřeba obávat toho, že by některá z jednotek někde chyběla.

Hasiči (ilustr. obr.)

A to přesto, že kvůli omezenému počtu sloužících - a také kvůli aktuální karanténě deseti hasičů a jednoho občanského zaměstnance muselo vedení sáhnout i k dalším opatřením.
„Teď jsou zakázány dovolené, jsou zakázána školení, neprovádí se odborná příprava. To znamená, že lidé jsou doma připraveni kdykoliv nastoupit do služby." ."

V pondělí by se všichni hasiči, kteří jsou aktuálně v karanténě, měli podle Františka Mencla už vrátit do práce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související