Od černobílých filmů ke swingové hudbě. Orchestr Blue Star Václava Marka navazuje na R. A. Dvorského

19. duben 2023

Pozveme vás na koncert z krásných a půvabných časů starých černobílých filmů a filmové hudby R. A. Dvorského. Protože právě takovou muziku hraje už přes 20 let orchestr Blue Star Václava Marka. A právě kapelník Václav Marek vás osobně na dnešní koncert v sále hradecké filharmonie od 19:30 hodin pozve.

Co jste pro posluchače dnes uchystali?
Ještě jen zmíním naši historii, založili jsme ansámbl Blue Star už v roce 1999 čili nějaká léta to už jsou. A dnešek je pro nás svátkem hudby, protože náš desetičlenný amsámbl se rozšíří do šedesátičlenné podoby, čili za doprovodu Filharmonie Hradec Králové. Bude to krása, protože to nebývá až tak úplně zvykem. Odehrajeme koncert, který si myslím, v našich končinách nemá obdoby.

Projekt se jmenuje Děkuji, bylo to krásné.
Ano, tak za prvé je to slavná píseň R. A. Dvorského. A tento pořad nese číslo dvě. Děkuji, bylo to krásné 2. A pokud je někde dvojka, tak musela být i jednička. Čili Děkuji, bylo to krásné 1. Neboť první takový koncert jsme provedli přesně před 10 lety, konkrétně 17. dubna 2013 také v sále královéhradecké filharmonie, opět za doprovodu filharmonie. Ale já bych šel ještě dál do historie, proč vůbec tento projekt vznikl, proč hrajeme tuto muziku a proč jsme požádali Filharmonii Hradec Králové o podporu. To se traduje už od roku 1940.

Před 20 lety na nás chodili pamětníci, ti už dnes nechodí. Ale chodí nová generace, tedy stále to asi nějaký tah na branku má.
Václav Marek, kapelník orchestru Blue Star Václava Marka

R. A. Dvorský, rodák z nedalekého Dvora Králové nad Labem, perfektní muzikant, organizátor, kapelník, herec a zpěvák, vlastním jménem Rudolf Antonín, odešel do Prahy a tam začal dělat umění. A dal si pochopitelně umělecké jméno Dvorský podle Dvora Králové nad Labem, čili R. A. Dvorský.

04. Václav Marek a jeho Blue Star - Filharmonie Hradec Králové a Michael Roháč

Ten v roce 1940 oslavoval 10 let svého působení se svým ansámblem Melody Boys a rozšířil pětičlenný soubor až na 30 členů, přesně jako my v současnosti. Také on tenkrát požádal tehdejší tvůrce popových hitů, aby mu napsali koncertní směs. Nikdy dřív ani potom to nebylo už nikdy provozováno. Takže my jsme se to rozhodli takzvaně vzkřísit, tento projekt. Někdo by možná řekl, že dnes je to populární, kapela za doprovodu filharmonie, dělá to každý, ale já musím říct, že takový projekt každý nedělá.

Čtěte také

Jsem rád, že nám podařilo před 10 lety udělat tzv. jedničku, Děkuji, bylo to krásné 1, která byla složena ze šlágrů československé hudby. Pojďme ale do horké současnosti, teď máme Děkuji, bylo to krásné 2, a tam zase se obracíme k zahraničnímu repertoáru. Posluchači uslyší skladby Artie Shawa, Benny Goodmana, Glena Millera, George Gershwina, Irvinga Berlina. A protože každý koncert má takovou svoji zajímavost, tak jednička prováděla zkrácenou koncertní směs Panorama Osvobozeného divadla 1927-1937. A díky tomu jsem se seznámil s panem Václavem Pokorným, což byl tehdejší hitmaker, spolupracovník R. A. Dvorského, který měl doma ve svém archivu opis originální partitury Jaroslava Ježka.

A dnes bude další třešnička na dortu. Koncert budeme končit směsí písní z filmu Alexander's Ragtime Band, kterou i Václav Pokorný a Zdeněk Petr zaranžovali pro R. A. Dvorského v roce 1940. A tam je zajímavost v tom, že to nikdy nebylo zaznamenáno. Čili jsme měli pouze partituru a podle toho jsme vyhotovili partituru pro orchestr symfonický a pro nás. Dnes to bude mít po tolika letech premiéru.

Čtěte také

Jak vy jste se, Václave, vůbec dostal ke swingové muzice? Měl jste zalíbení ve starých černobílých filmech?
Ano, stoprocentně. Nejdříve to byly staré filmy, pak samozřejmě náš veliký guru, rád ho vždy jmenuji, Pavel Klikar a Originální pražský synkopický orchestr. To byl náš vzor, jak se to má dělat. Tahle pro nás v uvozovkách staroba, ale myšleno v dobrém slova smyslu.

A za 10 let bude pokračování?
Že by byla trojka? Bylo by to krásné. Jestli budeme živí a zdraví, tak se uvidí.

Jaké máte dlouhodobější plány?
Chtěl bych, aby Blue Star fungoval dál. Modrá hvězda aby fungovala, aby to šlo dál, ale nikdo nevíme, co bude zítra, takže...

Václav Marek & His Blue Star - Swingová a taneční hudba 30. - 40. let 20. století.

Posluchači této úžasné muziky pořád jsou?
Určitě ano. A je vtipné, jak se to vyvíjí. Před 20 lety na nás chodili pamětníci, dnes už ti pamětníci nechodí, ale chodí nová generace, tedy stále to asi nějaký tah na branku má.

Václav Marek, kapelník orchestru Blue Star, byl dnes naším hostem. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související