Oční lékař bude muset v roce 2050 pracovat „8 dní v týdnu“. Zatěžujeme zrak na počítačích a mobilech

12. září 2022

Zrak je dokonalý mechanismus ale jen málokomu z nás dokonale funguje. Nejméně třetina lidí před čtyřicátým rokem věku už má nějaký problém s očima a po čtyřicítce postupně brýle potřebuje až 90 procent z nás. Jaké možnosti máme v době, kdy se skla i čočky neustále vyvíjejí? 

Rozhlasová oční poradna s očním chirurgem a primářem kliniky OFTEX MUDr. Vladimírem Kordou.

Ano, můžeme říct, že 90 procent ze všech lidí na světě nad 45 let věku a více potřebuje nějakou úpravu dioptrií, hlavně do blízka. A potom ta zbývající část je ta, která už nějakou dioptrickou vadu měla, nebo v rámci nějakých pěti či deseti let zase bude nějaké brýle potřebovat.

Je to ten nejčastější problém, se kterým se na vás lidé obracejí, že potřebují nějakou úpravu svých brýlí?

Čtěte také

Vše se to vyvíjí z pohledu různých demografických dat a statistik. Řeknu jen například, kolik asi procent populace dvacetiletých lidí v současné době nosí brýle na dálku pro takzvanou krátkozrakost. Vychází to kolem 15 až 20 procent. Záleží také podle světadílu, Evropa je na tom třeba lépe než Asie. Japonsko, Singapur, Čína, to jsou populace, kde je v tomto věku ten nárůst už třeba 25 procent.

Nicméně chtěl jsem to říct, protože až bude rok 2050, tak dnešním dvacetiletým bude 50 let, a bude jich více než 50 procent, tedy každý druhý ve 20 letech bude mít v roce 2050 nějakou dioptrickou vadu, hlavně onu krátkozrakost. Jak je vidět, je to podmíněno tím, že člověk tráví většinu času v interiéru a zároveň zatěžuje zrak zblízka, tedy na počítačích a mobilech.

To tedy ale bude muset přibývat také očních lékařů. Doufám, že vás bude v roce 2050 dostatek?

Čtěte také

K tomu doplním jednu myšlenku z prestižního zahraničního oftalmologického časopisu, kdy právě jeden lékař ze Singapuru uvedl, že oční lékař by měl v roce 2050 pracovat 8 dnů v týdnu. Tím chtěl říci, kolik práce v populaci bude mít.

Dočetla jsem se řadu zajímavosti i ohledně tvaru brýlí. Zaujalo mě, že jsou brýle, kterým říkáme televizní obrazovky, kočičí oči nebo pilotky.
To ale není jen práce při klasickém měření dioptrií, když se lékař oftalmolog posune dál a spolupracuje s optikem nebo optometristou, tak může to může zapojit i určitou tvorbu estetickou, včetně nejrůznějších typů tvarů brýlí. Teď bude o víkendu kongres v italském Miláně, kde určitě uvidím nějaké další nové možnosti vývoje, tak, kam se trend po stránce kosmetické či estetické ubíráje . Ale nejen esteticky, ale právě i odborně.

Čtěte také

Fialová barva prý dominuje letošnímu roku. Máte rád fialové brýle?
To je zrovna barva, kterou má naše společnost v logu manuálu. Tedy už asi před 12 lety jsme ji zvolili jako základní barvu našeho loga.

Lidé si musí dávat na své brýle pozor. Co říkáte na to, když vidíte někoho, že si brýle odloží na skleněné plochy?
Jde vždy o přístup každého konkrétního jedince. Každý, kdo si u nás pořídí nějaká skla a hlavně obruby skel, tak k tomu dostane zakázkový list, kde je na druhé straně uvedeno asi 10 bodů, jak se ke svým sklům a obrubám chovat. Jak je správně pokládat, čistit, jak je udržovat. Že se jejich povrch, popřípadě různé části obrub mohou z různých důvodů poškodit. Ale to je záležitost nejen přístupu, ale jsou i různé typy materiálů. Některé jsou velmi odolné, tedy vhodné například pro děti. Můžete se nimi dělat téměř cokoliv a obruby stále relativně drží.

Vladimír Korda a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co znamená multifokální nebo jaké brýle lze považovat za relaxační? Celou oční radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související