Obyvatelé Nepasic na Královéhradecku by se mohli dočkat vlastní železniční stanice

10. listopad 2017 09:14

Obyvatelé Nepasic na Královéhradecku by se v budoucnu mohli dočkat vlastní železniční stanice. Díky ní by se výrazně zlepšila dopravní obslužnost obce. V současné době musí lidé pro cestování do okolí využívat hlavně autobusovou dopravu nebo železniční stanici v Blešně. 

Se záměrem vybudovat zcela novou železniční stanici v Nepasicích, které jsou místní částí Třebechovic pod Orebem přišel Královéhradecký kraj. Výstavba zastávky je navázána na plánované zdvoukolejnění tratě v úseku Velký Osek - Hradec Králové - Choceň.

„Správa železniční dopravní cesty prověří tuto možnost v rámci přípravné dokumentace stavby. Výstavbu zastávky by plně financovala SŽDC," říká za Správu železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Zatím tedy není jasné, zda k samotné výstavě vůbec dojde. Vše je otázkou dalších jednání mezi krajem a SŽDC.

Vedení Třebechovic pod Orebem myšlenku hetmanství podporuje, říká nezávislý starosta Jiří Němec: „Vidíme v tom zlepšení dopravní dostupnosti občanů Nepasic jak do Třebechovic, tak do Hradce Králové. Samozřejmě, jedná se o zastávku, která bude využívána regionální dopravou, nikoliv mezinárodními rychlíky."

Koleje, železnice

Pokud kraj najde se zástupci SŽDC společnou řeč, mohli by se lidé z Nepasic, kde se v budoucnu plánuje rozsáhlá výstavba rodinných domů, poprvé svézt vlakem v roce 2023. Modernizace stávající trati je totiž navázána na evropské dotace a práce potrvají zhruba za 2,5 roku. Díky opravě trati se zkrátí dojezdové časy.

„Zvýšení rychlosti je navrženo do 120 kilometrů v hodině v úseku Hradec Králové - Choceň. V současné době jsme zahájili práce na zpracování záměru projektu a dokumentace pro územní řízení pro stavbu modernizace traťového úseku Hradec Králové - Týniště nad Orlicí," říká Marek Illiaš ze Správy železniční dopravní cesty.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související