Desítky železničních přejezdů v Královéhradeckém kraji čeká modernizace

14. březen 2017

Správa železniční dopravní cesty masivně modernizuje zabezpečení zastaralých železničních přejezdů i v Královéhradeckém kraji. Do oprav bude investovat desítky milionů korun. Podrobnosti zjišťovala naše reportérka Marika Konárková.

V minulém roce bylo v Královéhradeckém kraji na železničních přejezdech přidáno 40 nových zabezpečovacích zařízení a 22 dalších přejezdů bylo rekonstruovaných. Konkrétně se jedná o tratě Teplice nad Metují - Trutnov, Hradec Králové - Jičín a Hradec Králové - Jaroměř - Trutnov.

Čtěte také

Modernizaci přibližuje přednosta správy sdělovací a zabezpečovací techniky v Hradci Králové Jindřich Červený: „ Těch 40 nových přejezdových zařízení, to jsou přejezdy, které byly zabezpečeny pouze výstražnými kříži. A v současné době jsou osazeny přejezdovým světelným zabezpečovacím zařízením. Část z nich je doplněna i závorami."

Jakých železničních přejezdů se předělávání hlavně týká?

Správa železniční dopravní cesty k modernizaci prioritně vybírá přejezdy, které jsou osazené nejstaršími typy zabezpečovacího zařízení. To často pochází ještě ze 70. let.

Nejvíce se předělávají přejezdy zajištěné jen výstražnými kříži, kde bývají nejčastější tragické nehody hlavně kvůli nepozornosti řidičů, kteří se nedostatečně rozhlédnou.

Přejezd u nádraží v Jistebníku

K plánům v letošním roce v Královéhradeckém kraji více říká Jindřich Červený: „V letošním roce bude probíhat modernizace na 7 přejezdech. Zajímavé jsou lokality v Třebechovicích pod Orebem, kde dojde k doplnění závor. A pak na trati Chlumec nad Cidlinou - Trutnov, kde budou stávající mechanické závory nahrazeny automatickými."

Jak je to v Královéhradeckém kraji s nehodovostí? Klesá nebo stoupá?

Podle Správy železniční dopravní cesty se daří statistiky nehodovosti snižovat.

Oproti roku 2012, kdy bylo v Královéhradeckém kraji osm střetnutí na přejezdu za rok, tak v roce 2016 to byly tři tragické nehody.

autor: Marika Konárková
Spustit audio