Obnova historického obchodního domu Wenke a syn v Jaroměři od Josefa Gočára je téměř u konce

8. květen 2022 08:33

V Jaroměři na Náchodsku finišuje oprava budovy tamního městského muzea. Kdysi bývalý obchodní dům Wenke a syn je výjimečný svým uspořádáním, v době výstavby na začátku 20. století patřil mezi skvosty architektury. Zároveň jde o jednu ze staveb slavného architekta Josefa Gočára. 

„Za touto luxferovou stěnou je už připravený podklad a tato podlaha projede celou touto plochou. To bude pecka!“ Ředitel josefovského pracoviště Národního památkového ústavu Jiří Balský mi nadšeně ukazuje původní podlahu ve druhém patře budovy, která se objevila po odstranění letitých zátěžových koberců.

Čtěte také

Právě podlaha je totiž podle něj největším překvapením, které na stavaře při obnově čekalo. „Jedna z věcí, která nás při opravě opravdu překvapila, je podlaha v prvním patře obchodního domu. Z dobových záznamů víme, že se tam měla nacházet podlaha xylolitová. My jsme ji tam opravdu našli a je v takovém stavu, že bude opravena a opět po ní budeme chodit.

Procházíme stavbou, kde jsou zatím ještě vidět obnažené kabely na stěnách, v části budovy, kde bude například knihovna nebo depozitáře, nejsou hotové podlahy.

Čtěte také

Podle ředitele městského muzea Rudolfa Havelky jsou největší práce ale už hotové. „Sítě a rozvody už hotové jsou. Teď se v interiérech skutečně dodělávají už jen podlahy. Venku už jsou i lešení sundaná, máme novou fasádu. A potom poslední fáze těch rekonstrukčních prací proběhne na samotném dvoře Wenkeova domu. Ten bude kompletně revitalizován a umožní i bezbariérový přístup do prostor muzea.

Po skončení stavebních prací se pracovníci muzea pustí do zařizování interiéru.

Čtěte také

Jak potvrzuje Rudolf Havelka, ten bude připomínat původní zařízení z doby, kdy budova sloužila jako obchodní dům. „Do značné míry se snažíme alespoň interiér této hlavní dvorany přizpůsobit dobovým fotografiím. Pod plachtami jsou zatím repliky dobového pultového vybavení. Bohužel, tak fungují dotační tituly, že jsme museli napřed pořídit nábytek, a teprve potom začala rekonstrukce. Ale opravdu, až se otevře muzeum a Wenkeův dům, tak interiér dvorany by měl hodně evokovat, jak vypadal obchodní dům v době svého otevření.

Díky obnově se navíc zvětší i výstavní prostory muzea. Wenkeův dům v Jaroměři na Náchodsku by měl být pro návštěvníky opět přístupný letos na podzim.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související