Novým Městem nad Metují zněl zpěv padesátičlenného pěveckého sboru Kácov na pomoc Moravě

12. červenec 2021

Smíšený pěvecký sbor Kácov Nové Město nad Metují a folková kapela Fukanec zazpívaly pro Moravu postiženou ničivým tornádem. Přestože má sbor koncertní prázdniny, jeho členové se sešli na náměstí a v nedalekém kostele téměř v plném počtu. A velký byl i zájem diváků.

Novoměstským náměstím se nesl zpěv padesátičlenného pěveckého sboru Kácov. Je tu se mnou jedna z jeho členek a současně organizátorka benefičního koncertu Michaela Mináriková.
„Rozhodli jsme se uspořádat tento koncert zkrátka proto, že jsme Kácov. A Kácov je všude tam, kde se pomáhá."

Čtěte také

Jak ten to koncert na pomoc Moravě vlastně vznikl?
„Naprosto spontánně. Jedna z našich kolegyň nás kontaktovala, zda by nebylo možné nějak pomoci. A potom už to všechno jelo."

Kolegyně ze sboru Andrea Dítětová se také podílela na místu určení pro výtěžek ze sbírky.
„My samozřejmě víme o tomto neštěstí, co se stalo na jižní Moravě. Hodně jsme to probírali, ale Kácov chtěl pomoc zacílit na konkrétní osobu. Víme, že pomoci a peněz na Moravu proudí hodně, celá Česká republika pomáhá. Proto jsme to chtěli zaměřit na konkrétní lidi."

Smíšený pěvecký sbor Kácov Nové Město nad Metují a folková kapela Fukanec zazpívaly pro Moravu

„Hledala jsem možné tipy, těch smutných příběhů jsem přečetla spoustu. A nakonec jsme se rozhodli pro paní Lenku Salajkovou. Je to maminka s dcerou, která přišla o celý dům, veškeré vnitřní vybavení i o svoji provozovnu kadeřnictví. Takže v současné době je bez možnosti výdělku."

Čtěte také

„Představili jsme si, kdyby byla členkou Kácova, jak bychom pomohli. Tak jsme si ji vzali pod svá křídla a její příběh vzali za svůj. Moc rádi bychom pomohli právě jí."

„Ještě bych ráda doplnila, že i sami posluchači koncertu si mohou sami vybrat, kam konkrétně jejich pomoc poputuje. Kromě paní Salajkové tu máme ještě letáčky, kde jsou uvedeny další možnosti pomoci."

Přímo během benefičního koncertu na náměstí v Novém Městě nad Metují se podařilo vybrat téměř 35 tisíc korun.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.