Novinka - elektronické dálniční známky. Víte, kolik stojí nebo jak a kde je bez problémů koupíte?

11. leden 2021

Papírové dálniční kupóny končí. Přichází elektronická známka, která se váže na konkrétní SPZ. V naší radioporadně se dozvíte, jak nový systém funguje, kde známku koupíte a další důležité odpovědi na nejrůznější otázky.

Plk. Ing. Petr Dušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vedoucí Odboru služby dopravní policie ČR plk. Ing. Petr Dušek hovoří v naší radioporadně na téma: dálniční známky.

eZnámka: Elektronická dálniční známka 2021

Povinnost pořídit si elektronickou dálniční známku platí pro motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost činí 3,5 tuny. Na přípojná vozidla a motocykly se povinnost nevztahuje. Avšak od 1. ledna 2021 se rozšířil výčet vozidel, která jsou osvobozena.

Kontrola a pokuty

Kontrolní orgány Policie ČR a Celní správy ČR podle SPZ vozidla poznají, zda máte platnou elektronickou dálniční známku nebo je vaše vozidlo osvobozeno.

Elektronická dálniční známka
Výrazně se zjednodušuje systém pořizování a využívání dálničních známek pro občany ČR i pro řidiče ze zahraničí. Elektronickou dálniční známku je možné koupit přes e-shop, na obchodním místě či v samoobslužném kiosku a ihned vyrazit na cestu.

Kontrola je prováděna přímo na zpoplatněném úseku dálnice prostřednictvím hlídkových vozidel vybavených kamerovým systémem pro rozpoznávání SPZ nebo za pomoci vzdáleného připojení ke kontrolním branám nebo kontrolou na odpočívkách a parkovištích.

Výše pokut

Řidiči, kterého systém odhalí na zpoplatněném úseku dálnice bez platné elektronické dálniční známky (a pokud se na něj nevztahuje osvobození), hrozí pokuta až 20 000 Kč.

Čtěte také

Kontrola se bude týkat také případného zneužití osvobození. Pokud fyzická nebo právnická osoba podá oznámení o osvobození, aniž by na něj měla nárok, ve snaze záměrně systém zneužít, může se pokuta vyšplhat až na 100 000 Kč.

Pokud bude zpoplatněný úsek dálnice užívat vozidlo, na které se osvobození vztahuje, ale řidič oznámení o osvobození nepodal, přestože to zákon vyžaduje, hrozí mu pokuta až 5 000 Kč. Stejná výše pokuty hrozí těm, kteří Státnímu fondu dopravní infrastruktury do deseti pracovních dní nenahlásí, že pominuly důvody pro osvobození.

Co se bude dít se získanými daty a fotografiemi?

Kromě nasnímání SPZ vozidla a následného zjištění informací o platnosti elektronické dálniční známky se současně v případě, že vozidlo nemá platnou elektronickou dálniční známku nebo není osvobozeno, pořídí také fotografie vozidla.

Čtěte také

Ihned po vzniku snímku software záznam rozdělí na fotografii, na data a dále už pracuje pouze s daty, která jsou odeslána do systému kontroly.

S fotografiemi se v rámci systému elektronické dálniční známky nepracuje. Jsou uloženy pouze po stanovenou ochrannou dobu, ve které si je může vyžádat Policie ČR či Celní správa ČR pro případné správní řízení. Po uplynutí ochranné doby jsou fotografie automaticky smazány.

Celou radioporadnu s plk. Ing. Petrem Duškem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související