Nové Muzeum Krkonoš ve Vrchlabí je v provozu dva měsíce. Co v něm návštěvníky nejvíc zaujalo?

7. leden 2024 08:06

Nové vrchlabské Muzeum Krkonoš se otevřelo dva měsíce před koncem loňského roku. I za tak krátkou dobu ho už navštívily tisíce lidí. Zatím se chodí dívat především místní a lidé z okolí. Jak se jim nová rozsáhlá expozice líbí, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Měla jsem možnost hovořit s několika návštěvníky muzea a to nejrůznějších věkových kategorií. Děti mi prozradily, že je tady nejvíce baví hledat a sbírat razítka do takového malého bloku, který obdrží u vstupu do expozice. Zaujaly je také předměty, na které je možné si sáhnout. A nadšené jsou i z vodní části, kde je možné pozorovat různé vodní živočichy, jako ropuchu, čolka, mloka a další.

Senioři se věnují zejména pročítání a sledování zajímavých informací. Najdou zde třeba natočený zajímavý rozhovor se zakladatelem Krkonošského národního parku nebo dokumenty o vzniku a pádu lavin. Nebo také zajímavosti z historie horské služby.

Vstupenky, které si zájemci pořídí, jsou dvoudenní, a podle ředitele muzea Jakuba Šimurdy je to přínosné. Protože expozice je opravdu velmi rozsáhlá a tak se někteří lidé vrací, aby si ji prohlédli znovu a důkladněji. Nebo se zaměřují na tu část výstavy, kterou si napoprvé nestihli prohlédnout.

Čtěte také

Objevily se v nové expozici i nějaké komplikace? Museli pracovníci muzea řešit nějaké nedostatky?
Podle ředitele Šimurdy zatím chybí informace pro cizince v jejich mateřském jazyce. To by se ale mělo změnit v následujících dnech, kdy by nejpozději koncem ledna měly konečně dorazit audiokomunikátory, které návštěvníkům zprostředkují informace v angličtině, němčině či polštině. Budou mít tedy umožněn výklad ve své mateřštině.

Bude se také dále pracovat na jazykových verzích v jednotlivých monitorech. Ale jinak se zatím žádné vážnější komplikace neobjevily. Jen se tu občas někteří návštěvníci, řekněme, zapomenou či zabloudí. Protože je tu spousta uliček a různých propojení. Tak se někdy musí pracovníků muzea zeptat, ve které části expozice se právě nacházejí.

Čtěte také

V muzeu je i přednáškový sál. Jaký program se v něm pro letošní rok chystá?
Už 9. ledna začíná cyklus přednášek, při kterém mají návštěvníci možnost setkání s tvůrci samotné expozice muzea. Hned prvním bude zřejmě ten nejdůležitější člověk a tím je architekt Roman Koucký. Celkem je připraveno šest přednášek, každých 14 dní v termínech od ledna až do března.

Lidé se dozví informace o historii i vzniku novodobého muzea, o samotném projektu i zrodu jednotlivých expozic. Vše bylo poměrně náročné. Zájemci budou mít příležitost se také zeptat například modelářů, kteří se na podobě výstavy podíleli. Také filmařů a třeba realizátorů akvárií.

Budou samozřejmě přichystány také speciální přednášky i pro školy, budou vymezena nejrůznější témata a vedení škol si bude moci vybírat, na které konkrétní přednášky a zajímavosti děti vyšlou.

Spustit audio

Související