Nové Muzeum Krkonoš ve Vrchlabí fantasticky a famózně na každém kroku propojuje člověka s přírodou

1. listopad 2023

Vydáme se do hor, do Krkonoš a možná i do Orlických hor, a to vše s Radkem Drahným, který je nejen mluvčím Správy Krkonošského národního parku, ale také fotografem a publicistou. Nedávno mu totiž vyšla komiksová knížka o Orlických horách, na kterou určitě také dojde řeč.

Musíme začít velkou a aktuální radostí pro Krkonošský národní park, protože právě dnes, tedy 1. listopadu, se pro veřejnost otevírá největší expozice o Krkonoších na světě. Nové návštěvnické centrum Krkonošského národního parku ve Vrchlabí. Tam vám musíme s Radkem Drahným pozvat.
Přesně v devět hodin dopoledne se otevírají dveře centra a až do 17. hodiny budou návštěvníci vítáni. A potom každý den kromě pondělků.

Radek Drahný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vše navazuje na slavné, dřívější expozice v Muzeu Krkonoš. Díky nim patřilo tohle muzeum k nejnavštěvovanějším u nás, zejména na expozici Kámen a život se jezdily podívat i autobusy s turisty z Německa.
Přirozeně, když přijedete do Krkonoš, a v minulosti tady byla poměrně silná autobusová turistika, tak jedna z prvních zastávek návštěvníků byla v našem muzeu na expozici Kámen a život. To přetrvávalo do nedávných let, než bylo muzeum uzavřeno pro rekonstrukci. Teď věřím, že nová expozice bude ještě lepší a zajímavější než ta předešlá.

První reakce hostů nám dávají naději, že Muzeum Krkonoš bude špičkou, možná nejen českého, ale středoevropského muzejnictví.
Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku

Muzeum se uzavřelo v roce 2017, jak vypadala rekonstrukce? Protože do toho přišel covid, pak válka na Ukrajině. V této době něco stavět a budovat, to muselo být docela dobrodružné, ne?
Je to tak, v dnešní době stavět, to je o nervy. Myslím, že mí kolegové mají mnoho šedých vlasů na hlavě, což svědčí o tom, že to nebylo vůbec jednoduché. Přesně, jak jste řekl, přišel covid, pak válka na Ukrajině, krize ve stavebnictví, ceny vyletěly neskutečně nahoru oproti původním rozpočtům. Takže, věřte nám, jsme velmi rádi, že máme rekonstrukci za sebou. Muzeum je připravené vítat návštěvníky, stavební etapu máme za sebou a těšíme se na ostrý provoz.

Čtěte také

Kdybychom si udělali takovou malou virtuální prohlídku, protože jsem slyšel, že tam máte dokonce skutečný potok.
V minulé expozici, Kámen a život, byl potok, byla tam akvária a byla to jedna z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších částí celé expozice. My jsme to pochopitelně v rámci jisté nostalgie do nové expozice zakomponovali. Jsou tam meandry Labe, návštěvníci, a zejména děti, opět uvidí jednak živé ryby, ale zároveň se podívají na fantastické diorama, které je vtáhne do prostředí nejvzácnější části Krkonoš.

Co vás nejvíc zaujalo z expozic a z artefaktů, které vystavujete?
Muzeum Krkonoš je fantastické v tom, že představuje příběh našich nejvyšších hor, a není jen o přírodě, která je u nás jedinečná, pro kterou byl také národní park vyhlášen, ale propojuje na každém kroku, v každé místnosti, v každém exponátu člověka a přírodu. Není to nikde odtrženo. Návštěvník uvidí zajímavé geologické věci v Krkonoších nebo za vzácné květiny a živočichy. Stejně tak ale se dozví také o tom, kdo byli první lidé, kteří do Krkonoš přišli. Co tam dělali, jak probíhaly osídlovací a kolonizační vlny do Krkonoš. A nevyhýbáme se ani tématům, která jsou poměrně citlivá a relativně mladá, jako je druhá světová válka, vysídlení německého obyvatelstva, socialismus v Krkonoších a současnost.

Součástí je prý i model mohyly Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší.
Stejně tak tam máme nádherný model sklenařovické kapličky, která je ale udělaná půl napůl. Půlka, jak byla za dob socialismu, takže přirozeně velmi zchátralá, a potom po roce 1990 nově krásně opravená. Je vidět ten obrovský rozdíl tím, jak jsme se o ni nově postarali.

Čtěte také

A co centra se dokonce vchází rovnou také zajímavým exponátem, kterým je samotný vstup do budovy bývalého augustiniánského kláštera ve Vrchlabí.
Novým vstupem je skála, dílo profesora Koutského. Ona vypadá relativně malá, ale jak je malá, tak v sobě skrývá obrovské technologické věci. Je tam pokladna, nový suvenýr shop, je tam šatna, jsou tam schodiště pro přístup do suterénu, kde expozice začíná. Ale hlavně tam je nouzový východ, který byl základem pro to, abychom takovou expozici v dnešních pravidlech stavebních úřadů mohli připravit.

Vy už jste měli zhruba dva týdny zkušební provoz, takže jak se to vše návštěvníkům líbilo?
Nechtěl bych působit nabubřele a příliš chvastounsky, nicméně veškerá slova, která slýcháme od návštěvníků, jsou jen samá superlativa. To muzeum je opravdu famózní a fantastické. Zmínil jste, že jsme ukončili expozici Kámen a život, která byla 40 let špičkou českého muzejnictví. A my jsme měli ambicí udělat něco, co bude důstojným pokračovatelem. První reakce hostů nám dávají naději, že Muzeum Krkonoš bude opravdu opět špičkou, možná nejen českého, ale minimálně středoevropského muzejnictví.

Příběhy z Orlických hor se snaží dětem, pro které je komiks přirozeným nástrojem, ukázat krásu místa, kde žijí. A předat jim informace.
Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku

Radku, dozvěděl jsem se, že jste také autorem knížky o Orlických horách. Jak to, že mluvčí Krkonošského národního parku zamířil do Orlických hor?
To není vůbec náhoda. Já jsem původem Pardubák, takže přirozeně můj rozhled byl nejen na Krkonoše, ale v dětství i na Orlické hory. A knížka Příběhy z Orlických hor v komiksech, to je taková radost, kterou si člověk trochu kompenzuje náročnost své profese. Vznikla jako takový exkurz do sousedního pohoří.

Čtěte také

Je to moc pěkná, komiksová knížka. Ale ona není první, protože jí předcházely už i Příběhy z Krkonoš, je to tak?
Krkonoše jí předcházely, ale ty jsem autorsky nepsal já, podílel jsem se na nich pouze jako redaktor. Nicméně pak jsem se věnoval Šumavě, která je mi z profese mluvčího národního parku blízká, takže jsem napsal Příběhy ze Šumavy v komiksech a Příběhy z Orlických hor na to logicky navázaly. Kniha se svým způsobem se snaží dětem, pro které je komiks přirozeným nástrojem, ukázat krásu místa, odkud vzešly a kde žijí. Aby si k tomu místu vybudovaly nějaký větší vztah. Víme, že děti dnes bohužel čtou málo, a komiks, obrázkové příběhy, to je ideální nástroj, jak jim předat informace, které bychom my, rodiče, chtěli svým dětem dát.

Vzpomínám na komiksovou knížku Obrázky z české historie. Bylo to objevné a poučné. Dítě si prolo naší historií úplně automaticky a přirozeně.
Stejný cíl a ambice máme i s naší knihou. Přirozeně ukázat na dvanácti příbězích od pravěku přes středověk, přes průmysl až po současnost, největší milníky, které Orlické hory formovaly.

Čtěte také

Pomáhal vám i pan Dragoun, ředitel Muzea v Deštném v Orlických horách a také zakladatel skanzenu Villa Nova v Uhřínově.
Je pravda, že bez odborných poradců by to vždy v daném místě nešlo. Protože přirozeně jako publicista si musím vytipovat, čemu se chci věnovat, ale pak nastává určitá fáze ověření si, jestli je ta práce od stolu udělaná správně. A pan Dragoun byl neocenitelnou pomocnou rukou právě při vzniku knihy o Orlických horách. A kdo zná pana Dragouna, tak jasně pochopí, že pominout tuto osobnost přímo v komiksu a ztvárnit ji, by bylo skoro až trestuhodné. Takže jeden první příběh o středověké sekyře nalezené v Rychnově, je vyprávěn jeho ústy.

A kdo maloval obrázky?
Ilustrátorem je Tomáš Chlud, přední český výtvarník, který se specializuje na komiksovou literaturu. Je za ním velké množství práce, spolupracoval také se Čtyřlístkem. My jsme si k sobě našli takovou, řekněme, blízkou cestu. Jeho práce na našich knihách baví a nás naopak baví spolupráce s ním. I proto, že on není pouze ilustrátorem, je také kostýmním výtvarníkem externě spolupracujícím s různými filmovými produkcemi nebo s Českou televizí. Takže v jeho případě máme jistotu, že nám postavy krásně a správně oblékne.

Radek Drahný a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Za dnešní návštěvu a rozhovor moc děkuji Radku Drahnému, tiskovému mluvčímu Správy Krkonošského národního parku. A přijeďte se podívat do nového návštěvnického centra Krkonošského národního parku ve Vrchlabí, které se právě dnes pro veřejnost otevírá.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související